Τα γλυπτά της Αθήνας: Κωνσταντίνος Βέλλιος - Konstantinos Vellios.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Κωνσταντίνος Βέλλιος - Konstantinos Vellios.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας (περίβολος)
Έτος Κατασκευής: 2011
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Κώστας Αργύρης
Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφονται τα λόγια «ΒΑΡΩΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΛΛΙΟΣ (ΜΠΕΛΛΙΟΣ) ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗ 1772 – ΒΙΕΝΝΗ 1838». Στην αριστερή πλευρά της προτομής, η υπογραφή του γλύπτη «Κ. Αργύρης».
Ο Βαρώνος Κωνσταντίνος Δημητρίου Βέλλιος (Μπέλλος ή Μπέλλιος) (1772 -1838) γεννήθηκε στη Βλάστη του νομού Κοζάνης. Η οικογένειά του μετανάστευσε από τη Βλάστη το 1776 και μετά από σύντομη διαμονή στην Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε τελικά στην Αυστρουγγαρία. Στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου ζούσε η οικογένειά του, απέκτησε ιδιαίτερη μόρφωση. Έκανε μεγάλη σταδιοδρομία στο εμπόριο και τις χρηματιστηριακές εργασίες και παράλληλα φρόντισε για την πνευματική του καλλιέργεια. Εγκαταστάθηκε τελικά στη Βιέννη όντας πλέον μεγαλέμπορος.Την 24η Φεβρουαρίου 1817, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος ο Α΄ του απένειμε τον τίτλο του Βαρώνου. Διέθεσε τεράστια ποσά για την αναγέννηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με τις εξής συγκεκριμένες παρεμβάσεις του. Ιδρύει το Βελίειον κληροδότημα, χορήγηση υποτροφιών σε Μακεδόνες από τη Βλάστη, τη Σιάτιστα, την Καστοριά και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και από τη Νέα Πέλλα Αταλάντης. Ιδρύει την Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα το 1837 μαζί με εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της περιόδου.Ιδρύει το δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΛΠΙΣ». Διεξάγει εράνους στο Βουκουρέστι και την Βιέννη συγκεντρώνοντας σεβαστά ποσά που έστελνε στην ελληνική κυβέρνηση για ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων. Δωρίζει το πρώτο χρηματοκιβώτιο στην ελληνική κυβέρνηση το 1836. Ενισχύει οικονομικά την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το 1837.Έκανε πολλές δωρεές στη Βιέννη, και ενίσχυσε οικονομικά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ιδιαίτερα δε, βοήθησε τους επαναστάτες στην πατρίδα του τη Μακεδονία. Το 1836 ο Βαρώνος Κωνσταντίνος Βέλλιος έγινε δεκτός με τιμές από των Όθωνα, στην Αθήνα.Το 1837 μετά τη γνωριμία του με τον Κυριακό Πιττάκη (ο οποίος ήταν Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) αποφάσισε την ίδρυση και την οικονομική υποστήριξη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στις ευεργεσίες του συγκαταλέγονται η Βιέννη, η Μακεδονία και ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίον, εκτός των άλλων, δώρισε οικόπεδα αξίας 70.000 δρχ της εποχής εκείνης. (Το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο αποτελεί κληροδότημα του Κ. Βέλλιου προς τον Δήμο των Αθηναίων. Πέθανε στη Βιέννη το 1838.
Η προτομή είναι φιλοτέχνημα του γλύπτη Κώστα Αργύρη. Ο Κώστας Αργύρης γεννήθηκε στη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων το 1957. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνώνμε καθηγητή τον Γιάννη Παππά και τον Δημήτρη Καλαμάρα, και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη. Αποφοίτησε το 1983. Το 1987 πήρε τριετή υποτροφία του ΙΚΥ. Έκανε τρεις ατομικές εκθέσεις με ζωγραφικά και γλυπτική και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έχει πάρει μέρος σε πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει πάρει τέσσερα πρώτα βραβεία. Φιλοτέχνησε μεταξύ άλλων τον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι και τις προτομές του Αντώνη Τρίτση, Τάσου Βουρνά και Κωνσταντίνου Βέλλιου στην Αθήνα. Παράλληλα διδάσκει σχέδιο, χρώμα, γλυπτική σε υποψήφιους της Σχολής Καλών Τεχνών. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές. Έχει βραβευθεί 4 φορές, μέχρι σήμερα, για τα έργα του. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments