Tα γλυπτά της Αθήνας: Ίωνας Κορινθίας - Ionas Archibishop of Corinth.

Tα γλυπτά της Αθήνας: Ίωνας Κορινθίας - Ionas Archibishop of Corinth.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Λ. Ηρακλείου 108, Ριζούπολη, Περίβολος Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου, Β΄ Νεκροταφείο
Έτος Κατασκευής: Αχρονολόγητο
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Σταύρος Βαλασάκης
Η προτομή εδράζεται σε μαρμάρινο βάθρο, όπου αναγράφεται «ΙΩΝΑΣ 1765-1853 ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ». Στην αριστερή πλευρά της προτομής υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη «ΒΑΛΑΣΑΚΗΣ Σ.».
Ο Σταύρος Αντωνίου Βαλασάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1937. Το 1960,μετά τη βασική του εκπαίδευση, ήρθε στην Αθήνα, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Σχολή Καλών Τεχνών απο την οποία αποφοίτησε το 1965. Κατα τη διάρκεια της φοίτησής του εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο του καθηγητή κου Ιωάννη Παππά, από τον οποίο είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά πράγματα πάνω στη τέχνη της γλυπτικής. Αφού πήρε το πτυχίο του εργάστηκε τρία χρόνια περίπου ως γλύπτης στο Εθνικό Μουσείο. Συγχρόνως δημιούργησε ένα εργαστήριο για να καλύπτει τις δικές του ανάγκες για δημιουργία. Έχει λάβει μέρος σε τρείς Πανελλήνιες εκθέσεις και πολλά απο τα έργα του έχουν αγορασθεί απο ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο επίσκοπος Ιωνάς Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στους Άνω Λουσούς των Καλαβρύτων το 1764/65 και εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή του Μ. Σπηλαίου. Το 1801 χειροτονήθηκε επίσκοπος Δαμαλών (τ. δήμου Τροιζηνίας). Πολύ νωρίς μυήθηκε στα της Φιλικής Εταιρίας. Με την κήρυξη της Επανάστασης βρέθηκε έτοιμος για να λάβει ενεργό μέρος στην πολιορκία της Κορίνθου και του Φρουρίου της. Μπήκε με τον Κολοκοτρώνη στην Ακροκόρινθο ευλογώντας τα Ελληνικά στρατεύματα που κατέλαβαν το Φρούριο.Το 1825 τιμήθηκε με το αξίωμα του Μινίστρου (Υπουργού) της Θρησκείας. Το 1830 ο Ιωάννης Καποδίστριας τον διόρισε τοποτηρητή Ναυπλίας και μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, που σκοπό είχε την διευθέτηση πολλών εκκρεμοτήτων που αφορούσαν κυρίως στην διοίκηση της Εκκλησίας. Το 1833 με τους Βαυαρούς στην εξουσία αρχίζουν οι περιπέτειές του. Καταργείται η Επισκοπή του και ο ίδιος, παρά την θέλησή του, με απειλές, τοποθετείται στην Επισκοπή Ηλείας. Όταν, μετά από έξι μήνες, θα παραιτηθεί και θα ζητήσει τη σύνταξή του, η απάντηση θα είναι σκληρή και ταπεινωτική: "Διά τους αυθαιρέτως παραιτουμένους υπαλλήλους της Κυβερνήσεως δεν υπάρχει κενή θέσις εις τους γενικούς προϋπολογισμούς των εξόδων του Κράτους".Από το 1834 μέχρι και το 1852, που εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Κορινθίας, υπήρξε πολλές φορές μέλος της Ι. Συνόδου και εκκλησιαστικών επιτροπών. Πέθανε το Νοέμβριο του 1853 σε ηλικία 90 περίπου ετών και κηδεύτηκε με τιμές από τον τότε Μητροπολιτικό Ναό της Αγ. Ειρήνης. Η πλάκα του τάφου του σώζεται στην Ι. Μονή Ασωμάτων (Πετράκη). Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments