Τα γλυπτά της Αθήνας: Στρατής Μυριβήλης - Stratis Myrivilis.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Στρατής Μυριβήλης - Stratis Myrivilis.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Στρατής Μυριβήλης

Θέση: Πλατεία Παγκρατίου, (οδός Ευτυχίδου και Βρυαξίδος)

Έτος Κατασκευής: 1971

Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Λουκία Γεωργαντή

Στην ορειχάλκινη προτομή ο καλλιτέχνης αποδίδεται αυστηρά μετωπικά, με ρεαλιστικά ωστόσο χαρακτηριστικά. Το γλυπτό εδράζεται πάνω σε βαθμιδωτό μαρμάρινο βάθρο πάνω στο οποίο είναι χαραγμένο το όνομα του λογοτέχνη. Στο ψηλό σημείο του βάθρου υπάρχει επίσης ένα ανάγλυφο ορειχάλκινο κλαδί δάφνης κάθεται τοποθετημένο ως διακοσμητικό στοιχείο του γλυπτού, αλλά και συμβολικά για να τονιστεί η αιωνιότητα του λογοτέχνη. Το ορειχάλκινο αντίγραφο του γλυπτού βρίσκεται σήμερα στο μουσείο Λ. Γεωργαντή στην οδό Αναπαύσεως.

Η Λουκία Γεωργαντή (Αθήνα 1919 – Αθήνα 2001) ήταν Ελληνίδα γλύπτρια, ζωγράφος και διακοσμήτρια. Ήταν κόρη του γλύπτη Νικόλαου Γεωργαντή (1883 – 1947). Κατά τα έτη 1935 – 1946 πήρε μαθήματα γλυπτικής από τον πατέρα της και στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή των Τεχνών (Scuola dei Arti) της Φλωρεντίας.Η Γεωργαντή ασχολήθηκε και με τη δημιουργία των Μουσείων Ομοιωμάτων του Δήμου Αθηναίων και του Θεατρικού Μουσείου της Αθήνας. Ήταν φανατική συλλέκτρια πήλινων ομοιωμάτων σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, είχε επονομαστεί «Μαντάμ Τισό» της ελληνικής γλυπτικής (Εφημ. Ελευθεροτυπία, 30. 7. 2002). Είχε μετατρέψει την ιδιωτική κατοικία της επί των οδών Αναπαύσεως 20 και Τιμολέοντος 2 στη συνοικία του Μετς στην Αθήνα σε μουσείο. Εκεί στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Γλυπτών και Ομοιωμάτων «ΛΟΥΚΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΗ», το οποίο ίδρυσε η Γεωργαντή το 1992 και το δώρησε το 2000 στο Δήμο Αθηναίων. Είχε εκθέσει κατά καιρούς τα έργα της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Είχε λάβει επίσης μέρος σε ομαδικές παρουσιάσεις των έργων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Γεωργαντή επικεντρώθηκε κυρίως με ανθρωπομορφική αντίληψη στη δημιουργία προτομών προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και άλλων μορφών της ελληνικής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται προτομές και ανδριάντες που έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.

Ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε στη Συκαμιά της Λέσβου το 1892, και πέθανε στο Παγκράτι το 1969. Στα Γυμνασιακά του χρόνια ο Μυριβήλης έρχεται σε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους της Λέσβου και αρχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά. Το 1912 έρχεται στην Αθήνα για να φοιτήσει στην Φιλοσοφική και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια χρονιά κατατάχθηκε στον στρατό ως εθελοντής και πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή επέστρεψε στη Λέσβο, όπου και παρέμεινε ως το 1932. Εκεί ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Από το 1938 ως το 1955 εργαζόταν στη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1958 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1940 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο πεζογραφίας για τη συλλογή διηγημάτων «Το γαλάζιο βιβλίο». Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.eu


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 613876429522010287

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item