Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα της ενεργειακής μετάβασης, των λιγνιτικών περιοχών !

Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα της ενεργειακής μετάβασης,
• Την ίδρυση μιας νέας σύγχρονης και πολυδύναμης βιομηχανικής μονάδας στη Δυτική Μακεδονία, μέσα από το ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως από το connecting Europe facility. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δοθούν κατάλληλα κίνητρα φορο-λογικά, ευνοϊκές ασφαλιστικές εισφορές, για να υλοποιηθεί τάχιστα βιομηχανική μονάδα και να ανασυγκροτήσει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Δυτικής Μακεδονίας, από τους μεγάλους κραδασμούς που θα προξενήσει η απολιγνιτοποίηση.
• Την ταχεία υλοποίηση στοχευμένων υποδομών μεταφορών στη Δυτική Μακεδονία, δρόμοι σιδηρό-δρομος, πού θα βελτιστοποιήσουν την προσπελασιμότητα της και θα την καταστήσουν επενδυτικό πόλο έλξης, για επενδύσεις.
• Τη θέσπιση ρήτρας βιώσιμης ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία, που θα απολιγνιτοποιηθεί, η οποία θα αξιολογεί το συνολικό κόστος και όφελος για κάθε μονάδα λιγνίτη που θα αποσύρεται και θα συντελεί έτσι στην ομαλή, αρμονική μετάβαση, χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς και χωρίς την αναπτυξιακή και οικονομική αποδόμηση, κάθε απολιγνιτοποιούμενης περιοχής.
• Τη διασφάλιση του ενεργειακού brand name των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας. Ο μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας αυτών των περιοχών, θα έχει ένα νέο οραματικό περιεχόμενο. Είτε αποτελούν ενεργειακό hub, είτε φιλοξενούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και μονάδες παραγω-γής των σχετικών υλικών, είτε αποθήκες ενέργειας, είτε μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου από τις ΑΠΕ, είτε ακόμα αν το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελέσει κοιτίδα ανάπτυξης νέων ενεργειακών τεχνολογιών.
• Διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης. Με ορθό σχεδιασμό και ακριβές χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει σε κάθε χρονικό σημείο της ενεργειακής μετάβασης, να διασφαλίζεται η ταυτόχρονη τηλεθέρμανση, κάθε περιοχής που θα απολγινιτοποιείται. Δήμοι και κυβέρνηση, θα πρέπει να διασφαλίσουν, τη λειτουργία της υφιστάμενης τηλεθέρμανσης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.
• Ανάπλαση εδαφών και αποκατάσταση τοπίων, των απολιγνιτοποιούμενων περιοχών, ώστε στο καθαρό και αποσαφηνισμένο πλέον ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, να ξεκινήσει απρόσκοπτα η χωρι-κή ανάπτυξη των νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, σε αυτές τις περιοχές.
• Διασφάλιση του ανθρώπινου δυναμικού, που θα απολέσει την εργασία του από τις απολιγνιτο-ποιούμενες περιοχές. Θα πρέπει να μετεκπαιδευτεί σε κατάλληλες δραστηριότητες, ώστε να υλο-ποιηθεί ο νέος ενεργειακός τους χαρακτήρας. Οι εργαζόμενοι αυτοί , θα μπορούσαν να οργανω-θούν με στήριξη της πολιτείας σε ενεργειακές κοινότητες, εκμεταλλευόμενοι την πολύτιμη εμπειρία τους. Στη Γερμανία π.χ. το 42% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, ανήκει σε νοικοκυριά και αγρότες και μόνο το 5,4% ανήκει στις τέσσερις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.
Αυτές εν κατακλείδι αποτελούν τις βασικές προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για τη δίκαιη, ισόρροπη ενεργειακή μετάβαση, των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας που θα απολιγνιτοποιηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, η περιβαλλοντική ισορροπία και ο αναπτυξιακός τους χαρακτήρας.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments