Τα γλυπτά της Αθήνας: Φώτης Κόντογλου - Photis Kontoglou.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Φώτης Κόντογλου - Photis Kontoglou.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Ανδρεοπούλου 2, ΒΔ πλευρά περίβολου ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Καρτερούσας
Έτος Κατασκευής: 2000
Υλικό Κατασκευής: Μπρούντζος
Καλλιτέχνης: Μιχάλης Ζερβός
Πρόκειται για μπρούτζινη προτομή του εικονογράφου Φώτη Κόντογλου. Στην μπροστινή πλευρά της μαρμάρινης βάσης της προτομής αναγράφεται το εξής κείμενο: «Φώτης Κόντογλου 1895-1965 Κόντογλου Φωτίω κρατίστω διδάχω αγιογράφω συγγραφεί κορυφαίω Κυπριάδου λαός τε και κλήρος ευγνωμόνως», ενώ στην δεξιά πλευρά της βάσης υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Μιχάλη Ζερβού.
Ο Μιχάλης Ζερβός γεννήθηκε το 1942. Ο Φώτης Κόντογλου (πραγματικό όνομα Φώτιος Αποστολέλης: Αϊβαλί Μικράς Ασίας, 8 Νοεμβρίου 1895 – Αθήνα, 13 Ιουλίου 1965) ήταν έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος. Αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση, επιστρέφοντας στην ελληνική παράδοση, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Είχε ακόμα σημαντικότατη συμβολή στον χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του Τριάντα». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, κ.ά.
Ο Φώτης Κόντογλου έζησε τα περισσότερα χρόνια τής ζωής του σ' αυτήν την ενορία, όπου βρίσκεται και η οικία του (επί τής οδού Βιζυηνού 16). Εργάστηκε ως συντηρητής εικόνων σε μουσεία (στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στον Μυστρά, στο Κοπτικό Μουσείο στο Κάιρο) και ως αγιογράφος σε ναούς (στην Καπνικαρέα, στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, στον Άγιο Ανδρέα της οδού Λευκωσίας στην Αθήνα, στον Άγιος Γεώργιο Κυψέλης, στα παρεκκλήσια Ζαΐμη στο Ρίο και Πεσμαζόγλου στην Κηφισιά, στη Ζωοδόχο Πηγή στην Παιανία, στη Μητρόπολη της Ρόδου και αλλού), ενώ έκανε και την εικονογράφηση του Δημαρχείου Αθηνών. Πηγή: .athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments