Για μία Εθνική Παιδεία, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας !

Για μία Εθνική Παιδεία, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας !
• Τη δραστική ενίσχυση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Λύκειο αναβαθμίζεται με μείζονα αυτόνομο, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ρόλο. Τριετές Λύκειο το οποίο οδηγεί σε Εθνικό Απολυτήριο με χρήση τράπεζας θεμάτων και το οποίο συνιστά προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ενίσχυση και τόνωση της γλώσσας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Εισαγωγή του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου.
• Έμφαση και προτεραιοποίηση της δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία θα έχει καθοριστικό αναπτυξιακό ρόλο και προσανατολισμό, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
• Υποβοήθηση των υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων, όπως ενισχυτική διδασκαλία, δημι-ουργία ζωνών εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων (ΖΕΠ), στήριξη όλων των μαθητών που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Συμμετοχή όλων των μεταναστών και των προσφύγων μαθητών, στα σχολεία ανεμπόδιστα, με την προϋπόθεση της επάρκειας της ελληνικής γλώσσας.
• Ανασχεδιασμός της Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες, για τον Απόδημο Ελληνισμό, στοχεύοντας στη δημιουργία ισχυρών δεσμών, με την εκπαίδευση και το πολιτισμικό ήθος της χώρας.
• Εφαρμογή για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, ενιαίων και σταθερών κανόνων, διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, με ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και νέο καθηκοντολόγιο, προσαρμοσμένο στη εκπαι-δευτική πραγματικότητα.
• Αλλαγή του ν. Γαβρόγλου, για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Νοερά ΟΧΙ στο κλειστό επάγ-γελμα του εκπαιδευτικού, που καταδικάζει τους νέους πτυχιούχους. Διορισμοί και προσλήψεις από ενιαίους πίνακες, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, βαθμολογία από διαγωνισμό ΑΣΕΠ, προσμέτρη-ση διδακτικής υπηρεσίας, ακαδημαϊκοί τίτλοι και κοινωνικά κριτήρια.
• Αναγνώριση του σπουδαίου κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού. Τόνωση της επαγγελματικής, της κοινωνικής και οικονομικής του θέσης. Στο πλαίσιο της κατάργησης του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, η συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών, κρίνεται βάσει της διασφάλισης, της ποιότη-τας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
• Επαναλειτουργία του Εθνικού συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), για την προώθηση του διαλόγου, ανάμεσα στους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολι-τικά κόμματα. Αδήριτη ανάγκη, για εθνική συνεννόηση στο χώρο της Παιδείας και χάραξη Ενιαίας Εθνικής Εκπαιδευτικής Στρατηγικής.
Αυτές και άλλες ακόμα προτάσεις, μπορεί να αποτελέσουν μία πρώτη ρηξικέλευθη παρέμβαση στη Δημόσια Παιδεία, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το τέλμα της υποβάθμισης και να επανατρο-χιοδρομηθεί, σε ένα αναπτυξιακό προσανατολισμό - που θα παράγει πολίτες, με δημοκρατική αγω-γή και εκπαιδευτική επάρκεια - και να καταστεί ανταγωνιστική και ισότιμη στο διεθνοποιημένο οικο-νομικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments