Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα της δικαιοσύνης !

Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα της δικαιοσύνης !
δικαστικές αποφάσεις - οι οποίες με την σειρά τους ναρκοθετούν την θεσμική ακεραίωση της χώρας, άρα και την εμπέδωση ελκυστικού επενδυτικού κλίματος - καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας στην εμπιστοσύνη των πολιτών, παρενέργειες στη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και τελικά υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών, στο σπουδαίο πολιτικό θέσμιο της δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ ως ένα κατεξοχήν δημοκρατικό κόμμα, με ευαισθησία και σεβασμό, στην εγγυ-οδοτική δύναμη του θεσμού της δικαιοσύνης, για την απρόσκοπτη λειτουργία της δημοκρατίας, προ-τείνει μία δέσμη μέτρων, για τη ριζοτομική ανασυγκρότηση της. Προτείνει έτσι :
• Την αποπεράτωση του σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, που έχει καταρτιστεί από το 2011 και προβλέπει τη μηχανογράφηση και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δικα-στηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.
• Την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της βασικής νομοθεσίας (Ποινική δικονομία, Διοικητι-κή δικονομία, Σωφρονιστικός κώδικας, Οικογενειακό δίκαιο).
• Τον ανασχεδιασμό του ελληνικού δικαστικού χάρτη, για την βέλτιστη αξιοποίηση, των υφιστά-μενων δικαστικών πόρων, σύμφωνα με τα διεθνή δικαστικά χωροταξικά πρότυπα. Δηλαδή έναν «Καλλικράτη» για τη δικαιοσύνη.
• Την ίδρυση σώματος δικαστικών εμπειρογνωμόνων, αρωγών των δικαστών και της δικαστικής αστυνομίας.
• Την αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης δικαστών και δικαστηρίων, ακολούθως προς τα διεθνή πρότυπα.
• Την θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία, με την ενεργό συμμετοχή της Βουλής, στη διαδικασία επιλογής της δικαστικής ηγεσίας.
• Τον ανασχεδιασμό, εξορθολογικοποίηση, του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη, για τις ευπα-θείς κοινωνικές ομάδες.
• Την θέσπιση εξειδικευμένων δικαστικών δομών, π.χ. για υποθέσεις εταιρικού δικαίου, οικογε-νειακό δικαστήριο κ.α.
• Την ενίσχυση και προστασία του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, με φροντίδα επιμόρφωσης των δικαστών, που διευθύνουν δομές.
• Την ενίσχυση πραγματικά της νομικής βοήθειας, σε όσους κοινωνικώς αδυνάτους, την έχουν ανάγκη, όπως επίσης και τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου.
Αυτές και άλλες πολλές παρεμβάσεις, θα απεγκλωβίσουν τη δικαιοσύνη, από τη δυσχερή σημερινή της θέση και θα την καταστήσουν αληθινά ένα πολυδύναμο θεσμικά πυλώνα, λειτουργίας της δημοκρατίας, προαγωγής της ανάπτυξης και προάσπισης των αδυνάτων.
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments