Τα γλυπτά της Αθήνας: Σοφία Σλήμαν - Sophia Schliemann.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Σοφία Σλήμαν - Sophia Schliemann.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Σοφία Σλήμαν

Θέση: Περίβολος Κτηρίου Διοίκησης Νοσκομείου «Σωτηρία», Γουδή

Έτος Κατασκευής:1955

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Γεώργιος Καστριώτης

Η μαρμάρινη αυτή προτομή της Σοφίας Σλήμαν φιλοτεχνήθηκε από τον αγαπητό της ανηψιό Γεώργιο Καστριώτη το 1955, είκοσι τρία χρόνια μετά τον θάνατό της. O Γεώργιος Καστριώτης γεννήθηκε το 1899 και ήταν γόνος παλιών αθηναϊκών οικογενειών. Ήταν ανιψιός και βαφτισιμιός της Σοφίας Σλήμαν. Σε ηλικία δέκα ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Το 1917 γράφτηκε στη Σχολή Μηχανικών της Λωζάννης, αλλά διέκοψε τις σπουδές του για λόγους υγείας δύο χρόνια αργότερα. Μετά από πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, το 1926 επέστρεψε στο Παρίσι, όπου διδάχτηκε για δύο χρόνια τη γλυπτική από τον Αντουάν Μπουρντέλ (Antoine Bourdelle). Η θεία του Σοφία, που τον θεωρούσε «τὸ πιὸ ἀγαπητὸ της ἀνηψάκι», τον ενίσχυε οικονομικά αυτή την περίοδο. Αφού επέστρεψε στην Αθήνα, εγκαταστάθηκε στο Νέο Ψυχικό. Τα περισσότερα έργα του δημιουργήθηκαν εκεί, από ένα πρωτότυπο κράμα τσιμέντου και καθαρής άμμου, ενισχυμένο εσωτερικά με πλέγματα μετάλλου και χρωματισμένο με οξείδια μετάλλου. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εκφραστικότητα, εξιδανίκευση και κλασσική λιτότητα. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του είναι η χάλκινη προτομή της θείας του Σοφίας, που κατασκεύασε το 1933, ένα χρόνο μετά το θάνατό της, και την παριστάνει να φοράει το διάδημα της Τροίας. O γλύπτης πέθανε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1969.

Η Σοφία Εγκαστρωμένου γεννήθηκε το 1851.Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Σχολείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Αθήνα και σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, παντρεύτηκε τον σαρανταεπτάχρονο τότε Ερρίκο Σλήμαν, ευκατάστατο Γερμανό επιχειρηματία που είχε μόλις αποφασίσει να αφήσει κατά μέρος τις εμπορικές του δραστηριότητες και να αφοσιωθεί στην αρχαιολογία και στην ανακάλυψη της ομηρικής Τροίας. Η Σοφία ήταν η δεύτερη σύζυγός του. Τη διετία 1882 – 1883 στάθηκε η μόνη βοηθός του Ερρίκου κατά τη δεύτερη περίοδο ανασκαφικών εργασιών που εκτέλεσε στο λόφο Χισαρλίκ, κοντά στα Δαρδανέλια, όπου ο ίδιος είχε προσδιορίσει τη θέση της Τροίας και είχε ανακαλύψει έναν εποικισμό εννέα στρωμάτων. Η Σοφία διέθεσε σημαντικό μέρος του πλούτου της για έναν μεγάλο φιλανθρωπικό σκοπό με δική της πρωτοβουλία και δαπάνες ιδρύθηκε το Νοσοκομείο - Σανατόριο «Η Σωτηρία» στα βορειοανατολικά της Αθήνας και χτίστηκε το πρώτο του κτήριο, το οποίο λειτούργησε το 1905. Το Σανατόριο ειδικευόταν στην περίθαλψη και στην κλειστή φιλοξενία ατόμων που έπασχαν από φυματίωση. Η «Σωτηρία» σήμερα λειτουργεί ως Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, στο έμβλημα του οποίου απεικονίζεται η Σοφία Σλήμαν, ενώ το 2012, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας του Νοσοκομείου που φέρει την ονομασία «Σοφία Σλήμαν» προς τιμήν της. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7459244270433480588

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item