Ιωάννης Πεπελάσης Μυθικές, Ελληνικές Διαπραγματεύσεις

Ιωάννης Πεπελάσης
Το βιβλίο με ευμέθοδο τρόπο, χωρίζεται σε επτά κεφάλαια, όπου και αναδιφούν στην ιστορία, για να αναδείξουν, την τέχνη και την ωφελιμότητα της διαπραγμάτευσης. Στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας, αναφέρεται στους θεούς της διαπραγμάτευσης, του Ερμή και της Έριδος. Στο δεύτερο κεφάλαιο μιλά για τους φορείς και την εξέλιξη της διαπραγμά-τευσης, εστιάζοντας στους κήρυκες, στους πρεσβευτές, στους προξένους, στις Αμφικτιο-νίες, στην εκεχειρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλα ιστορικά αντίστοιχα στοιχεία. Στο τρίτο κεφάλαιο καταπιάνεται με ιστορικές διαπραγματεύσεις στους αρχαίους χρόνους και αποτυπώνει τις διαπραγματεύσεις, της πόλεως των Αθηνών, της Κορίνθου, του Άργους από την ιστορία, από το φάσμα της μυθολογίας, στην αρπαγή της Περσεφόνης, στον Ορφέα και την Ευρυδίκη, όπως και σε άλλα εμπνευστικά παραδείγματα διαπραγμα-τεύσεων. Στο τέταρτο κεφάλαιο συνεχίζει με τη διαπραγμάτευση στην κοινωνική ζωή και μας μιλάει για το παζάρι-διαπραγμάτευση του γάμου, τον γάμο της Ελένης και του Μενελάου, τη διαπραγμάτευση στη φιλία, όπως του Δάμοντος και του Φιντία, αλλά και σε άλλες πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κοινωνικών διαπραγματεύσεων. Στο πέμπτο κεφάλαιο ο συγγραφέας περνά στις διαπραγματεύσεις στο φάσμα του επιχειρείν και μας μιλά για την αργοναυτική εκστρατεία, τον αντιπραγματισμό, τις τράπεζες και τις ασφάλει-ες, αλλά και στις διαπραγματεύσεις του πολυμήχανου Οδυσσέα. Στο έκτο κεφάλαιο, κατά-πιάνεται με το δίκαιο του ισχυρότερου στη διαπραγμάτευση και μας παραθέτει ιστορικά ψήγματα ανάλογων διαπραγματεύσεων, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, τη σφαγή των Μηλίων, τη διαπραγμάτευση του Δαρείου του Γ΄ με τον Αλέξανδρο, τη Σύνοδο της Φερράρας, με τις διαπραγματεύσεις στο ορθόδοξο πεδίο, αλλά και για τις διακρατικές συνθήκες των αρχαίων Μακεδόνων, με τους Αθηναίους και της Χαλκιδείς. Τέλος στο έβδομο κεφάλαιο, ο συγγραφέας μιλά, για την άρνηση στη διαπραγμάτευση και μας παραθέτει τα ιστορικά παραδείγματα, του Λεωνίδα και του Ξέρξη, του Φιλίππου και των Σπαρτιατών, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τον Μωάμεθ τον Πορθητή, αλλά και του Κολοκοτρώνη με τον Ιμπραήμ.
Σε όλο αυτό το ευρύ ιστορικό και μυθολογικό φάσμα, ο συγγραφέας, με την ιστορική του κατάρτιση και την καλοδουλεμένη γραφίδα του, που είναι αντάξια ενός ιστορικού πονή-ματος κύρους, μας αποδεικνύει τη σημασία και τη σπουδαιότητα της διαπραγμάτευσης, ως απαράβατου όρου, στην επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ευτυχίας και ευημερίας, από αυτή την καθημερινή προσωπική ζωή, έως τις διακρατικές σχέσεις στη διπλωματία των Εθνών. Σε ότι αφορά την τεχνική του βιβλίου, είναι ευρύχωρο, με γλώσσα λαγαρή που δεν κουράζει τον αναγνώστη και του προσφέρει μαζί με την αναγνωστική τέρψη, το όμορ-φο ταξίδι ανά τους αιώνες, στην τέχνη και την εφαρμογή της διαπραγμάτευσης. Τέλος ο συγγραφέας δηλώνει, πώς θα αποτελέσει ξεχωριστή ηθική ικανοποίηση για αυτόν, αλλά και δικαίωση της δουλειάς του, αν κατορθώσει να προσανατολίσει τον αναγνώστη, στην αξία της διαπραγμάτευσης και του προσφέρει με το βιβλίο του, τη θέαση μιας πιο δημιου-ργικής αντιμετώπισης των ανθρώπινων σχέσεων στη ζωή.
Θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό μας ξάδερφό Γιάννη Πεπελάση για το βιβλίο του και ευχόμαστε από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments