Οι πλατείες της όμορφης Αθήνας: Πλατεία Μεταξουργείου.

 Οι πλατείες της όμορφης Αθήνας: Πλατεία Μεταξουργείου.

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Πλατεία Μεταξουργείου είναι πλατεία στην Αθήνα και η ιστορικότερη της ομώνυμης συνοικίας. Βρίσκεται στη συμβολή της οδού Λένορμαν και Αχιλλέως, περίπου στο κέντρο της συνοικίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πόλη των Αθηνών ότι η πλατεία Μεταξουργείου δεν πρέπει να συγχέεται με τη πλατεία Καραϊσκάκη, την μεγαλύτερη και πιο γνωστή της περιοχής όπου βρίσκεται και ο σταθμός του μετρό. Η πλατεία έμεινε γνωστή με αυτό το όνομα από ένα εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που ιδρύθηκε εκεί το 1835, το οποίο με πάροδο του χρόνου έμεινε για όλη την ευρύτερη περιοχή. Το εργοστάσιο εγκαταστάθηκε στο ημιτελές Μέγαρο του πρίγκιπα Γεωργίου Καντακουζηνού, που υπάρχει ακόμα και σήμερα στις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου και Γιατράκου. Από τη πλατεία Μεταξουργείου ξεκινούσαν και οι αποκριάτικες ατραξιόν της παλιάς πόλης των Αθηνών, όπως το «Γαϊτανάκι». Κάποτε η πλατεία ήταν διπλάσια σε έκταση από τη σημερινή. Όμως η διαπλάτυνση της οδού Αχιλλέως, που ήταν ένας μικρός στενός δρόμος, με σκοπό να επικοινωνήσει η Αθήνα με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, είχε ως αποτέλεσμα η μισή περίπου πλατεία να εξαφανιστεί.

Η πλατεία είναι γνωστή για την μαρμάρινη κρήνη της, η οποία φιλοτεχνήθηκε από άγνωστο καλλιτέχνη το 1853 έχοντας ως πρότυπο το μνημείο του Λυσικράτη. Αποτελείται από κυκλικό θόλο με περιστύλιο ιωνικού ρυθμού που εδράζεται πάνω σε οκτάπλευρο βάθρο. Η κρήνη τοποθετήθηκε αρχικά επί δημαρχίας Ιωάννη Κόνιαρη (1853-1854) στη Πλατεία Δημοπρατηρίου (μεταξύ των οδών Μητροπόλεως – Αιόλου και Κηρυκείου) στην αριστερή πλευρά προς της οδού Αιόλου και δίπλα στην οικία του στρατηγού Κίτσου Τζαβέλα. Λόγω της έντονης κίνησης και συνωστισμού που υπήρχε εκεί η κρήνη μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία το 1925. Για πολλά χρόνια η κρήνη ήταν το μέρος απ' όπου προμηθεύονταν νερό οι κάτοικοι της περιοχής ενώ λόγω της δροσιάς που έφερνε, γύρω της ήταν συγκεντρωμένοι σε τραπέζια οι θαμώνες των καφενείων της πλατείας, όπως αυτοί του παραδοσιακού καφενείου του Μοριά. Έτσι η πλατεία ήταν κατά συνέπεια και ο χώρος συνάθροισης των κατοίκων του Μεταξουργείου. Η υποβάθμιση της περιοχής και η εξέλιξη του συστήματος ύδρευσης οδήγησαν τη κρήνη σε αχρηστία τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα και η ίδια η πλατεία να ερημωθεί. Μετά τις εργασίες αναμόρφωσης της πλατείας Μεταξουργείου το 1997, η κρήνη συντηρήθηκε και προστέθηκε γύρω της μια κυκλική μαρμάρινη λεκάνη, μετατρέποντάς την έτσι σε συντριβάνι. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4209067041385730053

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item