Tα μουσεία της Αθήνας: Mουσείο Κεραμεικού.

Tα μουσεία της Αθήνας: Mουσείο Κεραμεικού.
Του Πάνου Αυγουστή*

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο και εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού στην Αθήνα, προς το τέλος της οδού Ερμού πριν τη συμβολή της με την οδό Πειραιώς, όπου και η είσοδός του. Είναι ένα παραλληλόγραμμο ισόγειο νεοκλασσικό κτίσμα κατά διεύθυνση ανατολή - δύση, επί μικρού λόφου.

Το 1863, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να στεγάζουν τα αγγεία και άλλα έργα τέχνης που βρέθηκαν στο χώρο ανασκαφής σε ένα μικρό, αυτοσχέσιο φυλάκιο. Αποτελούσαν εκθέματα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου μέχρι το χτίσιμο του μουσείο το 1937 από τον αρχιτέκτονα H. Johannes. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Γκούσταβ Όμπερλαντερ (Gustav Oberlander), Πρώσο επιχειρηματία. Το μουσείο χτίστηκε στην περιοχή του Κεραμεικού, δίπλα στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο. Οι αδερφοί Μπέρινγκερ (Boehringer) συνεισέφεραν οικονομικά στην επέκταση του μουσείου. Πρόκειται για ένα μικρό, υπαίθριο μουσείο, με τέσσερις μόνο αίθουσες, το οποίο όμως στεγάζει και εκθέτει αρκετά σημαντικά ταφικά μνημεία αλλά και μεγαλύτερα γλυπτά. Εντός του μουσείου υπάρχει κήπος με ελαιόδεντρα και δάφνες.

Το Μουσείο αυτό χαρακτηρίζεται ως το αποκλειστικότερο και πλουσιότερο, κυρίως σε εκθέματα ταφικού χαρακτήρα, που θεωρούνται τα καλύτερα του είδους απ΄ όλα τα εκτιθέμενα στην ελληνική επικράτεια. Στο πρό του Μουσείου αύλειο χώρο υφίσταται στοά σχήματος Γ (γαμα) όπου φιλοξενούνται περισπούδαστα ταφικά μνημεία του 4ου αιώνα π.Χ. καθώς και τμήμα ψηφιδωτού από το Πομπείο, του ίδιου αιώνα. Το εσωτερικό του Μουσείου αποτελούν τέσσερις περιμετρικές αίθουσες στο κέντρο των οποίων υφίσταται αίθριο.

Στη πρώτη (ανατολική αίθουσα) συνεχίζεται η έκθεση επιτύμβιων και επιτάφιων μνημείων της αρχαϊκής γλυπτικής καθώς και επιτάφιες στήλες των κλασσικών χρόνων. Στη συνέχεια στο αίθριο συνεχίζεται η έκθεση επιτάφιων μνημείων και βάσεων, νεότερης περιόδου των οποίων δεσπόζει ο «μαινόμενος ταύρος», επιτάφιο μνημείο του Διονυσίου του Κολυτέως.

Από τη δεύτερη αίθουσα (νότια) αρχίζει η έκθεση αγγείων και ταφικών κτερισμάτων της προϊστορικής κυρίως περιόδου (2.500-1000 π.Χ.). Στη τρίτη αίθουσα (δυτική) συνεχίζεται η έκθεση με αγγεία διαφόρων χρήσεων της πρωτογεωμετρικής περιόδου εποχής (1050-900 π.Χ) και στη συνέχεια της γεωμετρικής περιόδου (900-700 π.Χ.) η οποία και θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική του Κεραμεικού. Στην αγγειογραφία της περιόδου αυτής την γραμμική διακόσμηση διαδέχεται η ανθρωπόμορφη και ζωόμορφη απεικόνιση που αποτελούν, κατά τους ειδικούς, τις αρχές της εικονιστικής θεματογραφίας στην αττική κεραμική.

Τέλος στη τέταρτη και τελευταία αίθουσα (βόρεια) ο θαυμασμός του κάθε επισκέπτη διαπιστώνεται έκδηλος προ των ευρημάτων της κλασσικής αγγειογραφίας με τη πλούσια αφηγηματική θεματολογία της εποχής εκείνης (θρηνωδίες, μύθοι θεών, ημιθέων και ηρώων που εναλλάσσονται) με την εισαγωγή των μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αττικών αγγείων και άλλων ευρημάτων του καθημερινού βίου.

Σημειώνεται ότι στο Μουσείο αυτό, του Κεραμεικού, εκτίθενται ευρήματα από τον Έξω Κεραμεικό αρχαιολογικό χώρο. Τα ευρήματα του Έσω Κεραμεικού χώρου εκτίθενται μαζί μ΄ εκείνα της Αρχαίας Αγοράς στο ομώνυμο μουσείο που φιλοξενείται στη Στοά του Αττάλου

Το 1982, εκλάπηκε από το Μουσείο μία μελανόμορφη λήκυθος. Πηγή: el.wikipedia.org

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5741693387990735658

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item