Η εμπνευσμένη μας πρωταγωνίστρια, Αφροδίτη Γρηγοριάδου !

https://www.tayromaxos.gr/2020/07/blog-post_39.html
Η εμπνευσμένη μας πρωταγωνίστρια, Αφροδίτη Γρηγοριάδου !
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Προικοδοτημένη με βαθύ λυρικό κύτταρο, σπουδαία εξωτερική εμφάνιση και ακόρεστη δίψα για τα θέατρο η Αφροδίτη Γρηγοριάδου, διήνυσε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στο σανίδι, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Σημειώνοντας εμφατικά την μοναδική παρουσία στης στο ραδιόφωνο, στην περίφημη εκπομπή – που άδειαζε με την δημοφιλία της τους δρόμους της Αθήνας – «Το σπίτι των ανέμων», ως ντεντέκτιβ «Τζιοβάννα Δεπάστα», πλάι στον ραδιοφωνικό, αλλά και φυσικό σύζυγό της, επίσης σπουδαίο ηθοποιό, Βύρωνα Πάλλη – Ορέστη Λαμπίρη. Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου είδε το φως της ζωής στις 29 Δεκεμβρίου 1938 στην Σεβαστούπολη της Ρωσίας. Και αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Ελλάδα.
Μετά την αποπεράτωση των γυμνασιακών της σπουδών και θέλοντας να γίνει θεατρίνα, συμμετέχει κρυφά σε έναν διαγωνισμό ενός περιοδικού, για την επιλογή μιας κοπέλας, που θα πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Το εισπρακτοράκι». Κερδίζει τον διαγωνισμό και πρωταγωνιστώντας στην ταινία το 1958, εισπράττει αμέσως την δημόσια αναγνώριση. Είναι μια κομβική στιγμή στην καλλιτεχνική της σταδιοδρομία, που κατ΄ουσίαν της ανοίγει τις μεγάλες πόρτες του θεάτρου. Επακολουθούν οι εξετάσεις της στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και στην Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, επιτυγχάνοντας και στις δυο. Μάλιστα στου Ροντήρη, θα κερδίσει και υποτροφία. Αλλά τελικά θα επιλέξει την Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία θα αποφοιτήσει το 1962. Και έκτοτε ξεκινά η μακρά και επιτυχημένη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία.
Πρόβα τζενεραλε θα κάνει στο θέατρο το 1962, με την παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζου-με», με το σχήμα του Δημήτρη Μυράτ. Θα επακολουθήσει μια μακρά αλυσίδα θεατρικών συμμετοχών, με όλους τους κορυφαίους σκηνοθέτες της θεατρικής μας σκηνής, μέσα από την οποία ξεδιπλώνει το βαθύ λυρικό της κύτταρο, γεγονός που εξακοντίζει την δημοτικότητά της στο ευρύ κοινό. Συνεργάστηκε έτσι με τους : Αλέξη Μινωτή, Δημήτρη Χόρν, Μίνω Βολανάκη, Δημήτρη Μυράτ, Τάκη Βουτέρη, Ζύλ Ντασσέν, Frank Hauser, Σπύρο Α.Ευαγγελάτο, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Γιώργο Μιχαηλίδη, Γιώργο Μεσσάλα, Γιάννη Ιορδανίδη, Ρέϊνα Εσκενάζυ Στέφανο Ληναίο, κ.α. Και υποδύθηκε μεγάλους ρόλους κορυφαίων συγγρα-φέων του εγχώριου και του διεθνούς δραματολογίου, όπως : Πιραντέλλο, Ίψεν, Τ.Ουίλλιαμς , Ζιροντού, Στρίντμπεργκ, Α.Μίλλερ, Σ.Μώμ, Τσέχωφ, Ντε Φίλιππο, Αισχύλο Θεοτοκά, Βερναδάκη, κ.α. Και βεβαίως κλασικές ελληνικές κωμωδίες. Εν συνεχεία ίδρυσε θεατρικό σχήμα με τον σύζυγό της και θεατρικό της παρτενέρ Βύρωνα Πάλλη και περιόδευσαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστραλία, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.
Αλλά την εύκρατη θεατρική διαδρομή της μεγάλης μας ντίβας, συνοδεύει και η καταλυτική της παρουσία στο ραδιόφωνο, που έκανε στην κυριολεξία με τον άνδρα της Βύρωνα Πάλλη θραύση, με την θρυλική τους εκπομπή «Το σπίτι των ανέμων», έντεκα συναπτά έτη. Για να έλθουν και οι συμμετοχές της στην μεγάλη και την μικρή μας οθόνη. Πρωταγωνίστησε σε αρκετές ελληνικές ταινίες, συνεργαζόμενη με μεγάλους μας σκηνοθέτες όπως οι : Μιχάλης Κακογιάννης, Γιάννης Δαλιανίδης, Μιχάλης Γρηγορίου, Ερρίκος Ανδρέου κ.α. Ενώ υψηλού δραματικού ήθους ήταν και οι συμμετοχές της, στην τηλεόραση σε μεγάλες παραγωγές που γνώρισαν την καθολική αναγνώριση του κοινού, των Γιώργου Μιχαηλίδη, Κ. Κουτσομύτη, Αντώνη Τέμπου κ.α. Από τις μεγάλες επίσης κινηματογραφικές στιγμές της μεγάλης μας ηθοποιού, οι συμμετοχές της για την αμερικάνικη τηλεόραση για τις θεατρικές μεταφορές των παραστάσεων «Εκάβη» και «Προμηθέας Δεσμώτης», πλάι στα ιερά τέρατα της τέχνης μας Κατίνα Παξινού και Αλέξη Μινωτή.
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου για την πολυσχιδή της παρουσία στο φάσμα του θεάτρου και του κινηματογράφου έλαβε τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς. Τιμήθηκε έτσι από τον Δήμο Νικαίας για την ερμηνεία της την παράσταση «Μετά το πανηγύρι», σε σκηνοθεσία Frank Hauzer, με το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου, για την συμμετοχή της, στο σπουδαίο σήριαλ εποχής «Η αγάπη άργησε μια μέρα» του Κώστα Κουτσομύτη, όπως και με άλλες θεατρικές τιμές. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, η Αφροδίτη Γρηγοριά-δου δίδαξε για έξι χρόνια στην Σχολή Θεάτρου «Θεμέλιο» του Νίκου Βασταρδή. Σ ότι αφορά την προσωπική της ζωή απέκτησε από τον πρώτο της γάμο, μια κόρη την ηθοποιό Κοραλία Καράντη και στον δεύτερο γάμο της παντρεύτηκε τον ηθοποιό και καλλιτεχνικό παρτενέρ της Βύρωνα Πάλλη, που αποτέλεσαν ένα αχώριστο δίδυμο. Με το ήθος της και την πλατιά δραματική της σταδιοδρομία, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου, αποτέλεσε μια από τις μεγάλες ντίβες του θεάτρου και του κινηματογράφου μας. Για αυτό και το καλλιτεχνικό μας κοινό, την περιέβαλλε με βαθιάν αγάπη και τιμή ! Έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιουλίου 2020, σε πάνδημη θλίψη.
Θέατρο
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (1962)
Μια λαμπερή μέρα (1970)
Οντίν
Κληρονόμος
Σαμπρίνα
Λεωφορείο ο πόθος
Θεατρίνα
Καρέ της ντάμας
Εκάβη
Προμηθέας δεσμώτης
Χίτ
Βυσσινόκηπος (1974)
Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας (1981)
Δώσε Θεοδόση...δώσε (1982)
Μαρία Δοξαπατρή
Ευμενίδες (1986)
Εμπρός μαρς-άρω (1988)
Ακρότητες
Μετά το πανηγύρι (1992)
Ο γλάρος (1993-95)
Χάρολντ και Μώντ (1995)
Εκατομμυριούχοι της Νάπολης (1997)
Σολίστες για πρωταγωνιστές (2000)
Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία ,(2003-04)
Η ζωή είναι ωραία
Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά (2005)
Δύσκολες νύχτες (2005)
Κοπεγχάγη
Ήταν όλοι τους παιδιά μου (2006-08)
Ο θάνατος του εμποράκου (2008-09)
Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ (2010)
Δεν θυμάμαι τίποτα
Κινηματογράφος
Το εισπρακτοράκι (1958)
Ηλέκτρα (1962)
Ο θάνατος του παλληκαριού (1962)
Εγωισμός (1964)
Είμαι μια δυστυχισμένη (1964)
Ευχή και κατάρα (1964)
Βάνα (1965)
Η φωνή μιας αθώας (1965)
Το λάθος (1965)
Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
Έχω δικαίωμα να σ'αγαπώ (1966)
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
Ο κατατρεγμένος (1966)
Μιράντα, αγάπη μου (1966)
Δακρυσμένα μάτια (1967)
Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967)
Θύελλα στο σπίτι των ανέμων (1967)
Η καρδιά ενός αλήτη (1968)
Η ζωή ενός ανθρώπου (1968)
Ποτέ δεν είναι αργά (1968)
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments