Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (εικόνες – video)

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (το οποίο ξεκίνησε στις 12:15), στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο σύστασης Οικουμενικής Κυβέρνησης, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.
Η άφιξη των πολιτικών αρχηγών
Πρώτος στο προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Βασίλης Λεβέντης, συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες. Ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης (έχοντας μαζί το σακίδιό του, το οποίο άφησε στη συνέχεια πριν μπει στην αίθουσα συσκεψεων – και στη συνέχεια κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του), οι οποίοι είχαν και έναν σύντομο διάλογο πριν μπουν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Φώφη Γεννηματά, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε τις 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ με διαφορά μόλις δύο δευτερολέπτων πίσω τους πέρασε την πύλη του Μεγάρου και ο Πάνος Καμμένος.
Τελευταίος και αφού είχε ενημερωθεί πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται στο τραπέζι, έφτασε, συνοδευόμενος από την Όλγα Γεροβασίλη, τον Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είχε σύντομο διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του.
Τελευταίος στην αίθουσα συσκέψεων μπήκε, ως είθισται, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκατσε στην κορυφή του τραπεζιού, έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στις θέσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν από έναν μπεζ φάκελο, ο οποίος περιείχε όλα τα στοιχεία, με αριθμούς, σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, προκειμένου να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να θέσουν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Τους πολιτικούς αρχηγούς υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε και στενή συνομιλία με τον Φώφη Γεννηματά.
20160304120149__mg_50271457090368 (2) 20160304120149__mg_50271457090368 (3) 20160304120149__mg_50271457090368 (4) 20160304120149__mg_50271457090368 (5) 20160304120149__mg_50271457090368 (6) 20160304120149__mg_50271457090368 (7) 20160304120149__mg_50271457090368 (8) 20160304120149__mg_50271457090368 (9) 20160304120149__mg_50271457090368 (10)
Εθνική συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας και δεσμεύσεις από της Ευρώπη επιδιώκει ο Α. Τσίπρας
«Στόχος μας είναι να υπάρξει μια κοινή εθνική γραμμή» υπογράμμιζαν χθες κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας το στίγμα του σημερινού συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Τέσσερα είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει πως όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
Μάλιστα για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου με σαφείς δεσμεύσεις.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από την ελληνική πλευρά στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγών από τα κράτη μέλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση του στη σύνοδο εξηγώντας πως θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να πουν πόσοι πρόσφυγες θα πάνε σε κάθε χώρα και πότε. Σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, αλλά και τις υποδομές της κάθε χώρας.
Χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά πως πρέπει να καταμεριστούν οι προσφυγές.
Δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι από τους 160.000 πρόσφυγες που πρέπει να μετεγκατασταθούν η Γερμανία, με βάση την αναλογική κατανομή, θα έπρεπε να πάρει το 18% του προσφυγικού πληθυσμού, η Αυστρία 2,4% και η Ελλάδα μόλις 1,63%.
Αυτό θα είναι και ένα από τα όπλα στη φαρέτρα του Έλληνα πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όπως τόνιζε κυβερνητική πηγή «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».
Ο Αλέξης Τςίπρας θα τονίσει στους πολιτικούς αρχηγούς πως χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη στην Ελλάδα.
Ενώ σε ότι αφορά την Τουρκία η πίεση από την πλευρά της Αθήνας θα είναι μεγάλη με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι μεταναστευτικές ροές και η παράνομη διακίνηση.
Επιδιώκεται επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
Τα διπλωματικά εργαλεία της Αθήνας
«Εμείς δεν συζητάμε το βέτο αυτή τη στιγμή», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας όμως πως «όσοι κάνουν μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να μείνουν χωρίς καμία απάντηση».
Κορυφαίο στέλεχος που έχει άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες δίνει την απάντηση σε σχέση με τις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί ακόμα και κονδύλια να τους κόψουμε. Δεν πρέπει να είναι αλά καρτ η προσέγγιση και να παίρνουν χρήματα π.χ., για τις αγροτικές επιδοτήσεις και αυτοί να δρουν μονομερώς. Υπάρχει μια αντίρροπη πίεση από μεγάλες δυνάμεις κυρίως από το Βερολίνο».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού
Κυρίαρχο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού ήταν το προσφυγικό. Ο καλός συντονισμός των υπουργείων παρατηρήθηκε από όλους.
Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη εκτιμούσαν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης.
Ο Δημήτρης Βίτσας ως συντονιστής της διυπουργικής για το προσφυγικό έθεσε τον στόχο της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη Δευτέρα τονίζοντας πως «πρέπει να πετύχουμε ισορροπία σε όσους μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα».
«Κανένα θέμα ασφαλείας δεν υπάρχει στη χώρα από την εισροή των μεταναστών» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Τόσκας.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, γνωστοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο πως η κυβέρνηση έχει σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο για την λειτουργία των hotspot και τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή.
altsantiri.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1465724099456096429

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item