Συμβούλιο αρχηγών Μαραθώνια συνεδρίαση με στόχο την κοινή γραμμή στο προσφυγικό

Αναζητώντας «εθνική γραμμή» για το προσφυγικό μεν, με… εμπόλεμες διαθέσεις δε, οι πολιτικοί αρχηγοί συνεδριάζουν ξανά σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο σε ένα συμβούλιο χαμηλών πολιτικών προσδοκιών και υψηλών… επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Η συνεδρίαση είναι μαραθώνια, έχοντας ξεκινήσει από τις 12:00 και όντας ακόμη σε εξέλιξη.
Λίγο μετά τις 15:00 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων «κλειστού τύπου» και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Επέμβαση Λεβέντη για... οικουμενική
Τη δική του επέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όχι για το προσφυγικό, αλλά για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μετά την αρχική εισήγηση του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τους πολιτικούς αρχηγούς αν κάποιος επιθυμεί να συζητηθεί θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης. Μόνο ο κ. Λεβέντης ήθελε να θέσει άλλο θέμα.
Ο Βασίλης Λεβέντηςζήτησε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το ενδεχόμενο σύστασης Οικουμενικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, φέρεται μάλιστα να έθεσε βέτο, ενόψει της κοινής ανακοίνωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την αντίθεση του στο να τίθενται επί της συνεδριάσεων θέματα που δεν άπτονται του λόγου σύγκλισης της, και έθεσε το θέμα Λεβάντη προς ψηφοφορία, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξανά μαζί (και χώρια) στο Προεδρικό Μέγαρο

Φάκελος με στοιχεία για το προσφυγικό στα χέρια των Πολιτικών Αρχηγών
Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους Πολιτικούς Αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.
Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.
Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.
Τις δικές τους θέσεις κατέθεσαν από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με δέκα προτάσεις για το προσφυγικό και η Γεννηματά στο Συμβούλιο των Αρχηγών
Οι προτάσεις του Ποταμιού για το προσφυγικό στο Συμβούλιο των Αρχηγών

Οι θέσεις της κυβέρνησης
Οι θέσεις, πάντως, με τις οποίες προσήλθε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμορφώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και συνοψίζονται στους εξής άξονες:
• Υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε.
• Αναλογική κατανομή των βαρών από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
• 'Οριο στο 1/50 των συνολικών ροών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί μόνιμα η Ελλάδα.
• Επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων με σαφή αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου.
•Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
• Υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και επανεισδοχή στην Τουρκία των μεταναστών που δεν δικαούνται άσυλο.
Η κόντρα για το βέτο
Το θέμα, ωστόσο, που αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι η πρόθεση Τσίπρα να ενεργοποιήσει – έστω και με τη μορφή προειδοποίησης – το «όπλο» του βέτο.
Κυβερνητικές πηγές, επεσήμαναν χθες ότι ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι η Ελλάδα δεν κινείται μονομερώς στην Ευρώπη, καθώς έχει ισχυρές συμμαχίες στο προσφυγικό, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αδιάκριτη χρήση βέτο.
«Το βέτο, εάν και όποτε υπάρξει, δεν θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά των αποφάσεων της Ε.Ε. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης σε ζητήματα που αφορούν τις χώρες που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, όπως για παράδειγμα το μπλοκάρισμα κοινοτικών κονδυλίων», σημείωνε χθες το βράδυ κυβερνητικός παράγοντας.
Το θέμα των κυρώσεων, άλλωστε, κατά χωρών όπως η Αυστρία και τα μέλη της ομάδας του Visegrad έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λέγοντας: «Αναμένουμε να αναγνωρίσει ρητά η ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Βασική αρχή της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Θα απαιτήσουμε να γίνει σεβαστή από όλους η Συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν τη σεβαστούν».

tvxs

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 6960600964311005862

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item