Tαινίες γυρισμένες στην Αθήνα: Έγκλημα στα παρασκήνια.

Tαινίες γυρισμένες στην Αθήνα: Έγκλημα στα παρασκήνια.
Του Πάνου Αυγουστή*
Πλοκή
Η γνωστή πρωταγωνίστρια του θεάτρου Ρόζα Δελλή (Έφη Μελά) δολοφονείται και ταυτόχρονα ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου εξαφανίζεται. Η αστυνομία, με τον αστυνόμο Μπέκα (Τίτος Βανδής), αλλά και ο διευθυντής μιας εφημερίδας, αναζητούν την άκρη του νήματος για τον εντοπισμό του δολοφόνου.
Αρχικά, τρία είναι τα ύποπτα πρόσωπα: ο ζεν-πρεμιέ του θιάσου Χάρης Αποστολίδης (Θανάσης Μυλωνάς) που διαπληκτίστηκε με το θύμα τη νύχτα του φόνου, ένας άγνωστος που την επισκέφτηκε το ίδιο βράδυ και η συνάδελφός της Έλενα Παυλίδη (Μάρω Κοντού) που πάντα τη μισούσε. Γρήγορα γίνεται φανερό ότι η υπόθεση ξεκινά από τον καιρό της γερμανικής Κατοχής και το έγκλημα είναι αισθηματικής φύσεως.
Ο δημοσιογράφος Μακρής (Αλέκος Αλεξανδράκης), εκ μέρους της εφημερίδας, καταφέρνει τελικά να βρει την άκρη, βοηθώντας έτσι και τον Μπέκα. Δολοφόνος αποδεικνύεται ότι είναι ο Παύλος Στεφάνου (Χρήστος Τσαγανέας), φίλος και προστάτης της νεκρής, αλλά και θύμα εκβιασμού (μετά το φόνο) του αγνώστου που επισκέφθηκε τη Ρόζα στα παρασκήνια. Ο άγνωστος αυτός ήταν ο σύζυγός της Μάκης Αγγέλογλου (Γκίκας Μπινιάρης), για τον οποίο όλοι πίστευαν ότι είχε πεθάνει στην Κατοχή.[2]
Διανομή
Ηθοποιός Ρόλος
Αλέκος Αλεξανδράκης δημοσιογράφος Μακρής
Τίτος Βανδής αστυνόμος Μπέκας
Μάρω Κοντού Έλενα Παυλίδη
Αλίκη Γεωργούλη Μαίρη Λαμπρινού
Ζωρζ Σαρή Θάλεια Χαλκιά
Χρήστος Τσαγανέας Παύλος Στεφάνου
Έφη Μελά Ρόζα Δελλή
Θανάσης Μυλωνάς Χάρης Αποστολίδης
Δήμος Σταρένιος Σταύρος
Λαυρέντης Διανέλλος μπάρμαν
Σαπφώ Νοταρά καθαρίστρια
Δημήτρης Νικολαΐδης ιδιοκτήτης καμπαρέ
Γιώργος Δαμασιώτης φύλακας
Γιώργος Μπέλλος
Γκίκας Μπινιάρης Μάκης Αγγέλογλου
Βελισσάριος Κοντογιάννης
Γ. Ανδριανός
Βραβεύσεις και παραλειπόμενα
Η ταινία, που ακολουθεί τη συνταγή των αμερικανικών φιλμ νουάρ, αποτελεί ένα από τα καλύτερα ελληνικά δείγματα του είδους, τιμήθηκε με δύο βραβεία στο 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960:
Φωτογραφίας (Αριστείδης Καρύδης-Φουκς)
Β' γυναικείου ρόλου (Ζωρζ Σαρή)
Τη μουσική για την ταινία έχει γράψει ο Μίμης Πλέσσας δίνοντας ένα λαμπρό δείγμα ελληνικής τζαζ, είδους που συνηθιζόταν στην επένδυση ταινιών νουάρ.
Επίσης πήρε μέρος στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1961 σε ανεπίσημη προβολή. [4] Είναι η πρώτη ελληνική ταινία που πουλήθηκε για διανομή στην αμερικάνικη αγορά.
Το 2007, η ταινία προβλήθηκε στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του αφιερώματος Σε σκοτεινούς δρόμους: Το φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο.
Το σενάριο έχει αρκετές διάφορες με το βιβλίο. Οι θανατοι στην ταινία είναι δύο αλλά στο βιβλίο τρεις. Στην ταινία ο πραγματικός ένοχος βρίσκεται από την αστυνομία αλλά στο βιβλίο όχι. Πηγή: el.wikipedia.org
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments