Oι οδοί της Αθήνας: Οδός Βουκουρεστίου.

Oι οδοί της Αθήνας: Οδός Βουκουρεστίου.
Του Πάνου Αυγουστή*
Οφείλει την ονομασία του στη συνθήκη του Βουκουρεστίου, το 1913 μέσω της οποίας έληξε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Το αρχικό όνομα του δρόμου ήταν οδός Αγχεσμού από το αρχαίο όνομα μίας από τις κορυφές του Λυκαβηττού.
Ήταν η πρώτη οδός στο κέντρο των Αθηνών που πεζοδρομήθηκε, το 1978.
Ιστορικό
Πριν από τη χάραξη της οδού, υπήρχε χείμαρρος ο οποίος στη συνέχεια καλύφθηκε[1]. Το 1946, το τμήμα της οδού Βουκουρεστίου μεταξύ των οδών Σταδίου και Ακαδημίας μετονομάστηκε σε «Γιαν Σματς». Κατά πάσα πιθανότητα, η ονομασία αυτή οφείλεται στη σχέση που είχε αναπτύξει η βασίλισσα Φρειδερίκη με αυτόν κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Νότιο Αφρική, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.[1] Η επίσημη εξήγηση από τη πλευρά της κυβέρνησης αναφέρει πως ο Σματς είχε υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Εμπρός» αναφέρει[4]:
«Την 11ην π.μ. χθες εγένετο η αποκάλυψις της εντοιχισθείσης πινακίδος επί της γωνίας των οδών Βουκουρεστίου και Τσώρτσιλ περί μετονομασίας της οδού Βουκουρεστίου εις οδόν Στρατάρχου Γιαν Σματς. Κατά την τελετήν παρέστησαν ο προεδρεύων της Κυβερνήσεως κ. Γονατάς, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ι. Πιτσίκας, το Δημοτικόν Συμβούλιον και πολλοί βουλευταί. Τελευταίος προσήλθεν ο επιτετραμμένος της Νοτιοαφρικανικής Ενώσεως κ. Μπάουερ, όστις επευφημήθη ζωηρώς υπό του παρισταμένου πλήθους»
Διασταυρώσεις
Οδός Σταδίου (Αρχή οδού)
Οδός Πανεπιστημίου (130μ.)
Οδός Βαλαωρίτου (240μ.)
Οδός Ακαδημίας (290μ.)
Οδός Αλέξανδρου Σούτσου (350μ.)
Οδός Σόλωνος (400μ.)
Οδός Ρώμα (450μ.)
Οδός Σκουφά (500μ.)
Οδός Τσακάλωφ (540μ.)
Οδός Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου (590μ.)
Οδός Φωκυλίδου (630μ.)
Οδός Στρατιωτικού Συνδέσμου (690μ., τέλος οδού). Πηγή: el.wikipedia.org
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments