Τα γλυπτά της Αθήνας: Δημητράκης Πλαπούτας - Dimitris Koliopoulos Plapoutas.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Δημητράκης Πλαπούτας - Dimitris Koliopoulos Plapoutas.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Δημητράκης Πλαπούτας

Θέση: Πεδίον του Άρεως, Λεωφόρος Ηρώων

Έτος Κατασκευής: Άγνωστο

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Νικόλαος Δογούλης

Η προτομή αναπαριστά τον Δημητράκη Πλαπούτα. Στα δεξιά της προτομής υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη: «Ν. ΔΟΓΟΥΛΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ» ενώ στην πρόσοψη της βάσης υπάρχει η επιγραφή: «ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ 1786-1864». Παρουσιάζει τον Πλαπούτα σε μεγάλη ηλικία με φέσι στο κεφάλι και παχύ, φαρδύ μουστάκι. Πρόκειται για ένα εκ των αγαλμάτων που «κοσμούν» τη «Λεωφόρο των Ηρώων» στο Πεδίον του Άρεως. Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι από το 1918 ξεκίνησαν ενέργειες για την ανέγερση Πανελλήνιου Ηρώου στο Πεδίο του Άρεως. Τη δαπάνη θ’ αναλάμβανε η τότε κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός (με έρανο). Το μεγαλόπνοο όμως σχέδιο περιορίστηκε απλά στη δημιουργία μιας «λεωφόρου» από ήρωες. Γι’ αυτό, ο τότε αρμόδιος υπουργός απευθύνθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών ώστε η τελευταία ν’ αναθέσει στους καλύτερους Έλληνες γλύπτες τη φιλοτέχνηση μαρμάρινων προτομών, σε ακαδημαϊκό, ρεαλιστικό ιδίωμα. Στις 25 Μάρτη 1937 έγιναν τ’ αποκαλυπτήρια προτομών σε σχηματοποιημένες βάσεις των 2 μέτρων που στην πρόσοψή τους γράφεται το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του ήρωα. Η προτομή του Πλαπούτα συνιστά κατοπινή προσθήκη αλλά «κινείται» στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες.

Δημιουργός της προτομής ήταν ο εκ Φλωρίνης ορμώμενος Νικόλαος Δογούλης (1937 – 2013). Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ με δάσκαλο τον Παππά και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Το έργο του εμπνεύστηκε από τη ζωή των κατοίκων της Μακεδονίας και διακρίνεται από απλότητα. Ενδιαφερόταν για το στυλιζάρισμα της μορφής και την αδρή έκφραση. Είχε συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και είχε βραβευθεί εξίσου αρκετές φορές.

Ο Δημητράκης Πλαπούτας ήταν σπουδαίος οπλαρχηγός και ακόλουθος του Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε το 1786. Η κήρυξη της Επανάστασης τον βρήκε στην Πελοπόννησο. Πήρε μέρος σε μάχες όπως στο Λεβίδι, στο Βαλτέτσι, στην Τρίπολη και στα Δερβενάκια. Ανακηρύχθηκε, μάλιστα, και στρατηγός. Το 1833, όμως, όπως και ο Κολοκοτρώνης κατηγορήθηκε για αντικαθεστωτική δράση και καταδικάστηκε σε θάνατο. Όμως, του δόθηκε χάρη και έγινε υπασπιστής του Όθωνα. Πέθανε το 1864. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8104622944117925574

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item