Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Καλλίστρατος/Αφίδνες.

Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Καλλίστρατος/Αφίδνες.
Του Πάνου Αυγουστή*
Επί πολλά έτη, υπηρέτησε ως πρόξενος της Σπάρτης στην Αθήνα,
Στα πλαίσια αυτά υποστήριξε ότι η Θήβα αποτελούσε μεγαλύτερη απειλή, από την Σπάρτη, για την Αθήνα.
Το 371 π.Χ., ήταν ένας από τους διαπραγματευτές της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που αναγνώρισε την ηγεμονία των Αθηναίων στη θάλασσα και της Σπάρτης στην ξηρά.
Λόγω της άρνησης των Θηβαίων να παραδώσουν τον Ωρωπό, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν ότι ενώ είχε την δυνατότητα να τον καταλάβει έγινε αίτιος για την απώλειά του.
Τότε ο Καλλίστρατος εκφώνησε μία εκπληκτική ομιλία, προς αυτο-υπεράσπισή του, στην Εκκλησία του Δήμου (η οποία, σύμφωνα με το μεταγενέστερο μύθο, τόσο εντυπωσίασε τον νεαρό Δημοσθένη που αποφάσισε να στραφεί στην μελέτη της ρητορικής), αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθόσον καταδικάστηκε σε θάνατο (361 π.Χ.)
Δραπέτευσε και μετέβη στην Μακεδονία του Περδίκκου Γ'
Εκεί ως πολιτικός εξόριστος, ο Καλλίστρατος, ανέλαβε τα οικονομικά του Μακεδονικού κράτους και αναμόρφωσε τον τρόπο εισπράξεως των τελωνειακών δασμών, με την προκήρυξη πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους ενοικιαστές των δασμών.
Έτσι, κατά τα έτη 361 και 360 π.Χ. ο Καλλίστρατος αναβίβασε τα βασιλικά εισοδήματα, τα προερχόμενα από τελωνειακούς δασμούς, από 20 σε 40 τάλαντα.
Αναφέρεται στα "Οικονομικά" του Αριστοτέλους:
Καλλίστρατος έν Μακεδονία πωλουμένου του ελλιμενίου ως επι τo πολύ είκοσι ταλάντων έτος εποίησεν εύρείν το διπλάσιον, κατιδών γαρ ωνουμένους τους εύπορωτέρους αεί, διά το δείν ταλαντιαίους καθιστάναι τούς εγγύους των είκοσι ταλάντων, προεκήρυξεν ωνείσθαι τον βουλόμενον και τους εγγύους καθιστάναι του τρίτου μέρους και καθ'οπόσον έκαστος δύνηται πείθειν"
Όμως, όταν φονεύθηκε ο Περδίκκας Γ', ο διάδοχός του, Φίλιππος Β' φαίνεται ότι τον κατηγόρησε για διαφθορά ή κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Οπότε, διέφυγε πρώτα στην Μακεδονική Μεθώνη και από εκεί με πλοίο (με την βοήθεια του Αθηναίου στρατηγού Τιμόμαχου) στην Θάσο και μετά συμμετείχε σε αποικία Θασίων στο Δάτο (μελλοντικές Κρηνίδες).
Αργότερα, όταν ο Φίλιππος Β' απειλούσε να καταλάβει την περιοχή, μετέβη στο Βυζάντιο. Πηγή: science.fandom.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments