Τα γλυπτά της Αθήνας: Παντελής Χορν - Padelis Horn.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Παντελής Χορν - Padelis Horn.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας (περίβολος)
Έτος Κατασκευής: 1998
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Πραξιτέλης Τζανουλίνος
Εδράζεται σε βαθμιδωτό βάθρο από μάρμαρο. Στην πρόσοψη αναγράφεται: «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΟΡΝ 1881 – 1941 ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΤΟΣ 1998».Στην αριστερή της πλευρά, εγχάρακτη στον ορείχαλκο, αναγράφεται η υπογραφή του γλύπτη:«Π. ΤΖΑΝΟΥΛΙΝΟΣ ‘98».Στη δεξιά πλευρά αναγράφεται:«ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΓΙΑΝΝΗ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ».
O Πραξιτέλης Τζανουλίνος (1955), είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στην Έκθεση για τα 150 χρόνια των Αθηνών στον Εθνικό Κήπο. Έχει τιμηθεί με το βραβείο γλυπτικής από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 και το βραβείο ΕΜΠ το 1988.
Ο Παντελής Χορν (1 Ιανουαρίου 1881- 1 Νοεμβρίου 1941) ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος καθώς και θεατρικός συγγραφέας. Εισήχθη στο Βασιλικό Ναυτικό και το 1899 αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Συμμετείχε στη σύσταση του Στρατιωτικού Συνδέσμου ενώ ήταν και από τα ιδρυτικά μέλη του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα ήταν ένας από τους τέσσερις πρώτους αξιωματικούς που μετήχθησαν από το Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας τον βαθμό του αντιπλοιάρχου, στο Λιμενικό Σώμα, αποκτώντας τον βαθμό του επιλιμενάρχη Β. Αποστρατεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1926 με τον βαθμό του υποναυάρχου. Ενώ ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού έγραψε το έργο Ανεχτίμητο, το οποίο δημιούργησε σκάνδαλο λόγω μερικών τολμηρών εκφράσεων που χρησιμοποιούσε. Με την κατηγορία ότι προσβάλλει τα ήθη παραπέμφθηκε από τον υπουργό Ναυτικών στο ναυτοδικείο, όπου αθωώθηκε. Στη συνέχεια έγραψε περισσότερα από 30 έργα, ορισμένα από τα οποία είναι κωμωδίες, μονόπρακτα, πολύπρακτα και δράματα, που παίχτηκαν από καταξιωμένους ηθοποιούς. Πιστός στην ελληνική παράδοση, ο Χορν προσέδωσε ωστόσο στα έργα του έναν πολύμορφο χαρακτήρα, καθώς δέχθηκε τις ευρωπαϊκές επιδράσεις από τον ρεαλισμό, τον νατουραλισμό αλλά και το σύγχρονο ψυχολογικό δράμα. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments