Τα γλυπτά της Αθήνας: Πλάτωνας - Plato.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Πλάτωνας - Plato.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Πλάτων

Θέση: Πλάτωνος & Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος

Έτος Κατασκευής: 1974

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Νίκος Περαντινός

Πρόκειται για την προτομή του φιλοσόφου Πλάτωνα. Η προτομή αυτήεδράζεται σεμαρμάρινη βάση που έχει τοποθετηθεί επάνω σε χαμηλό βάθρο. Το άγαλμα αυτό βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, κοντά στα ευρήματα της ακαδημίας που ίδρυσε ο Πλάτων. Ο Πλάτωνας αποδίδεται σε νεαρή ηλικία και έχει πυκνά μαλλιά και μούσι. Στα αριστερά της προτομής υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη: «Ν. ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΟΙΕΙ 1974» ενώ από τα δεξιά της στήλης είναι χαραγμένα λόγια σχετικά με τον χορηγό του έργου: «Ο ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΒΟΡΡΑ ΕΣΤΗΣΕΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1974». Αξιοσημείωτο είναι ότι η δημιουργία της πλατείας Ακαδημίας Πλάτωνος οφείλεται κατά πολύ στο ενδιαφέρον του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών - Βορρά, καθώς με δική του μέριμνα στήθηκε το συγκεκριμένο γλυπτό. Στην πρόσοψη της στήλης αναφέρεται το όνομα «ΠΛΑΤΩΝ» με εγχάρακτα γράμματα. Το πρόπλασμα της προτομής, φτιαγμένο από γύψο, βρίσκεται στο μουσείο του Ν. Περαντινού.

Ο Νίκος Περαντινός (Αθήνα 1910 – Αθήνα 20 Ιουλίου 1991), ήταν Έλληνας γλύπτης, Παριανής καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της κλασικιστικής αντίληψης της γλυπτικής του 20ού αιώνα στηνΕλλάδα, επηρεασμένος βαθύτατα από την αρχαία ελληνική γλυπτική και τον ευρωπαϊκό κλασικισμό. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας από το 1928 έως το 1933. Κατά τα έτη 1935 – 1940 εργάστηκε στο εργαστήριο γλυπτικής του Μιχάλη Τόμπρου.Το 1941, ο Περαντινός διορίστηκε μόνιμος γλύπτης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, εγκατέλειψε όμως τη θέση αυτή το 1947 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1949, το έργο του «Ολυμπία» βραβεύθηκε με χάλκινο μετάλλιο στο Παρισινό Σαλόνι των Γάλλων Καλλιτεχνών.Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1951 και ανέλαβε και πάλι την παλιά θέση του στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εργάστηκε για την αναστήλωση αρχαίων γλυπτών. Το 1972 ο Περαντινός τιμήθηκε με το Α΄ Εθνικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών, ενώ το Μάρτιο του 1991, λίγους μήνες πριν το θάνατό του, η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αριστείο Καλών Τεχνών. Μετά το 1955, ο Περαντινός, ο οποίος ήταν δεινός μεταλλιοπλάστης, ασχολήθηκε και με την κατασκευή μεταλλίων, όπως οι μορφές των Ν. Καζαντζάκη, Ν. Γύζη, Κ. Καβάφη, Αγγ. Σικελιανού, Μαρίας Κάλλας κ. ά. Το 1979, φιλοτέχνησε αναμνηστικό χρυσό κέρμα των 10.000 δραχμών, με την ευκαιρία της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. Έργα του Νίκου Περαντινού βρίσκονται στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας, το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Τζων Κένεντυ στην Ουάσινγκτον κλπ.

Ο Πλάτωνας [428/7 (μ’ άλλες πηγές ν’ αναφέρουν και το 429) - 348/7 π.X.] ήταν φιλόσοφος, μαθητής του Σωκράτη και γόνος οικογενείας αθηναίων ευγενών. Πατέρας του ήταν ο Αρίστωνας και μητέρα του ήταν η Περικτιόνη. Το αρχικό του όνομα ήταν Αριστοκλής αλλά μετά ονομάστηκε «Πλάτων» επειδή είχε ευρύ στέρνο ή πλατύ μέτωπο. Αρχικά, ασχολήθηκε μετην ποίηση αλλά μόλις γνωρίστηκε με τον Σωκράτη, σε ηλικία 20 ετών, ασχολήθηκε εξ ολοκλήρου με τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Μετά τονάδικο θάνατο του Σωκράτη (399 π.Χ.), ασχολήθηκε με τη συγγραφή πλήθους φιλοσοφικών έργων ενώ, παράλληλα, ταξίδεψε στον Τάραντα της Ιταλίας και τη Σικελία. Στα ταξίδια του αυτά γνώρισε αρκετές περιπέτειες:κατηγορήθηκε για συνωμοσία από τον τύραννο των Συρακουσών ενώ κινδύνευσενα πωληθεί ως δούλος στην Αίγινα. Αισίως αφιχθείς στην Αθήνα, ο Πλάτων ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη, στον δυτικό κόσμο, σχολή διδασκαλίας τηςφιλοσοφίας, την «Ακαδημία» που λειτούργησε περίπου από το 387 π.Χ. έωςτο 529 μ.Χ. οπότε και καταργήθηκε από τον Ιουστινιανό. Λέγεται ότιξαναπήγε στις Συρακούσες, άλλες δύο φορές, με την ελπίδα να εφαρμόσειτην ιδανική του «Πολιτεία», αλλά γνώρισε ποικίλες απογοητεύσεις. Ως τοτέλος της ζωής του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη συγγραφή. Σπουδαιότερος μαθητής του υπήρξε ο Αριστοτέλης. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4406526726950977787

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item