Τα γλυπτά της Αθήνας: Σοφία Βέμπο - Sophia Vembo.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Σοφία Βέμπο - Sophia Vembo.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος Έργου: Σοφία Βέμπο

Θέση: Πλ. Σοφίας Βέμπο, Γηροκομείο

Έτος Κατασκευής: 1996

Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Μάρκος Γεωργιλάκης

Η Βέμπο αποδίδεται μετωπικά, το ένδυμά της σχεδόν αφαιρετικά, ενώ κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μοναδικό στοιχείο διακόσμησης, το χιαστί δέσιμο του μαντηλιού στο λαιμό. Στην πρόσοψη της ορθογωνικής βάσης, αναγράφεται: «ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ». Στην αριστερή πλευρά της προτομής η υπογραφή του γλύπτη: «Μ. ΓΕΩΡΓΙΛΑΚΗΣ ‘96».

Ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης γεννήθηκε το 1957 στο Σπήλι Ρεθύμνου. Το 1986 πήρε το πτυχίο του από ΑΣΕΤΕΜ- ΣΕΛΕΤΕ (Μηχανολόγος). Το 1987- 1992 σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ και το 1992 σπούδασε στο EdinburghCollegeofArt με υποτροφία ERASMUS. Το 1994- 1996 έλαβε υποτροφία του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ι. Κ. Υ και το 2003 εκλέχτηκε λέκτορας στην ΑΣΚΤ. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις.

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου 1910 και πέθανε στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου 1978. Ήταν κορυφαία ερμηνεύτρια αλλά και ηθοποιός με καλλιτεχνική πορεία από τον Μεσοπόλεμο έως και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε "Τραγουδίστρια της Νίκης" εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940. Η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επανεγγράφονται με πατριωτικούς στίχους. Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Την ίδια εποχή σε μία συμβολική πράξη προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2000 χρυσές λίρες. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται μεταμφιεσμένη σε καλόγρια στη Μέση Ανατολή, όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4939298228244393656

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item