Oι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Βασίλης Λογοθετίδης.

Oι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Βασίλης Λογοθετίδης.
Του Πάνου Αυγουστή*
Γεννήθηκε στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και το 1915 αποφοίτησε από το περίφημο Ζωγράφειο γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ λίγο αργότερα άρχισε τις πρώτες ερασιτεχνικές εμφανίσεις του στη σκηνή. Έδωσε προτεραιότητα στο ανέβασμα έργων Ελλήνων συγγραφέων και έπλασε δεκάδες ρόλους χαρακτηριστικών τύπων της Ελληνικής αστικής ζωής. Το 1918, έχοντας κάνει ήδη τον δεύτερο του γάμο, έρχεται στην Αθήνα και την επόμενη χρονιά εντάσσεται στο δυναμικό του θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκεί έμεινε για 27 ολόκληρα χρόνια, ερμηνεύοντας δεκάδες ρόλους, δραματικούς και κωμικούς, του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και καθιερώθηκε ως ένας από τους βασικότερους κωμικούς πρωταγωνιστές του θεάτρου. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η παράσταση «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε την αφορμή για να πάρει την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί και να γίνει θιασάρχης το 1947. Από τότε αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη νεοελληνική φαρσοκωμωδία με σημαντικές επιτυχίες, όπως «Ένας βλάκας και μισός», «Φαταούλας» του Δημήτρη Ψαθά, «Δεσποινίς ετών 39», «Ένας ήρωας με παντούφλες» των Σακελλάριου-Γιανακόπουλου και άλλα.
Το μοναδικό υποκριτικό του ταλέντο αποτυπώθηκε σε έντεκα ταινίες, με πρώτη εμφάνιση το 1933 στην ταινία «Ο Κακός Δρόμος», η οποία ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία, πλάι στην Μαρίκα Κοτοπούλη. Στην Φίνος Φιλμ, αν και έπαιξε μόνο σε δύο ταινίες, οι ερμηνείες του άφησαν εποχή. Η πρώτη, το 1948 στο έργο «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» – μεταφορά της θεατρικής επιτυχίας – και η άλλη το 1955 στο έργο «Ούτε γάτα ούτε Ζημιά», όπου ερμηνεύει τον ρόλο του άπιστου συζύγου, Λαλάκη.
Ο Βασίλης Λογοθετίδης, διακωμώδησε άψογα με τους ρόλους του τα έντονα αντιφατικά στοιχεία που προέκυπταν από τα χαρακτηριστικά που συνέθεταν το προφίλ του Έλληνα αυτοδημιούργητου αστού της μεταπολεμικής εποχής.
Το 1957 ανέλαβε καλλιτεχνική περιοδεία στις ΗΠΑ με σκοπό την καθιέρωση συστηματικής επαφής μεταξύ των θεάτρων όλων των χωρών της Γης, δίνοντας παραστάσεις σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, όπου και θριάμβευσε. Κατά την υποδοχή του στην πόλη Πίτσμπουργκ, ο δήμαρχος του παρέδωσε τη “Χρυσή Κλείδα” της πόλης, κάτι που δεν είχε προηγούμενο για Έλληνα ηθοποιό. Ακριβώς σε αναγνώριση της συμβολής του αυτής στην πρόοδο της θεατρικής τέχνης και παρουσίας σε διεθνές κοινό, ο Βασιλεύς Παύλος του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.
Δυστυχώς έφυγε σχετικά νέος από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της υποκριτικής και ιδιαίτερα της κωμωδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι την κηδεία του - η οποία έγινε δημόσια δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο - παρακολούθησαν 50,000 άνθρωποι. Πηγή: finosfilm.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments