Oι βιβλιοθήκες της Αθήνας: Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Oι βιβλιοθήκες της Αθήνας: Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Του Πάνου Αυγουστή*
Ιστορία της Βιβλιοθήκης
H βιβλιοθήκη αποτελεί μία από τις πρώτες υπηρεσιακές μονάδες που δημιουργήθηκαν στην Τράπεζα από την ίδρυσή της το 1928 και, σήμερα είναι Τμήμα του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Kεντρικού Kτιρίου της Τράπεζας, ενώ μέρος της συλλογής της στεγάζεται στο κτίριο του Μηχανογραφικού Κέντρου της Τράπεζας στο Χαλάνδρι.
Ως ειδική-ερευνητική βιβλιοθήκη με εξειδίκευση στην οικονομική επιστήμη, αποστολή της είναι η εξασφάλιση, επεξεργασία και διάθεση των κατάλληλων πηγών πληροφόρησης και γνώσης για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και του ερευνητικού έργου της Τράπεζας, καθώς και η διάθεση των πηγών στο κοινό για την υποστήριξη της μελέτης της οικονομικής διαδρομής της Ελλάδος και του ρόλου της στο ευρύτερο οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον. Εμπλουτίζεται συνεχώς στα θέματα που σχετίζονται με τις εργασίες της Τράπεζας, όπως η οικονομική επιστήμη, η τραπεζική και η κεντρική τραπεζική, τα χρηματοοικονομικά, η νομισματική πολιτική, η ελληνική οικονομία και η ιστορία της, η παγκόσμια οικονομία, η στατιστική, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο και η διοίκηση επιχειρήσεων.
Συλλογή
Η έντυπη συλλογή της Βιβλιοθήκης αριθμεί περίπου 180.000 τόμους και περιλαμβάνει, εκτός από τις εκδόσεις της Τράπεζας, βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, ελληνικές και ξενόγλωσσες εφημερίδες, ετήσιες εκθέσεις κεντρικών τραπεζών και δοκίμια εργασίας. Σημαντικό τμήμα της συλλογής καταλαμβάνουν οι εκδόσεις διεθνών οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Η ηλεκτρονική συλλογή περιλαμβάνει περισσότερες από 50 βάσεις δεδομένων που περιέχουν ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλία, στατιστικά δεδομένα και εφημερίδες. Στον αριθμό περιλαμβάνονται τα βασικά εργαλεία αναζήτησης στις πηγές της Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, περιλαμβάνει συλλογή με CD-ROM και DVD, μικροφίσες, μικροταινίες που περιέχουν εφημερίδες (όπως Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελληνικές εφημερίδες), σειρές δοκιμίων εργασίας κ.λπ.
Η συλλογή σπάνιων βιβλίων της Βιβλιοθήκης αποτελείται από περίπου 1.000 τόμους. Το παλαιότερο βιβλίο είναι τα «Άπαντα του Πλάτωνος» που εκδόθηκε στη Βασιλεία το 1534.
Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη
Οι επισκέπτες εισέρχονται στη Βιβλιοθήκη με κάρτα, την οποία παραλαμβάνουν κατά την είσοδό τους στο κτίριο της Τράπεζας, μετά από ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Στη Βιβλιοθήκη εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας που ισχύουν γενικότερα στην Τράπεζα, όπως χρήση ψηφιακού συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.
Οι επισκέπτες, κατά την είσοδό τους στη Βιβλιοθήκη, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στο Βιβλίο Επισκεπτών. Τα στοιχεία συλλέγονται και τηρούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δεν κοινοποιούνται σε τρίτους. Για λόγους ασφαλείας, οι επισκέπτες φυλάσσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα σε θυρίδες φύλαξης.
Αφού επιλέξουν τα βιβλία που αναζητούν και αφού συμπληρώσουν το σχετικό δελτίο, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης τα εντοπίζει και τα μεταφέρει από τα βιβλιοστάσια στο κεντρικό αναγνωστήριο. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση μόνο στο βιβλιοστάσιο των περιοδικών εκδόσεων.
Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική μόνο για το προσωπικό της Τράπεζας.
Υπηρεσίες προς το κοινό
Υπηρεσίες πληροφόρησης
Το κοινό μπορεί να αναζητήσει πηγές με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού της Βιβλιοθήκης και, μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου και των ηλεκτρονικών πηγών της, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας και του ευρύτερου διαδικτύου.
Αναζητήσεις στην έντυπη συλλογή μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, με αιτήματα μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ηλεκτρονικός κατάλογος: η πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης είναι ελεύθερη εντός και εκτός του χώρου της.
Ηλεκτρονικές πηγές: η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές (βάσεις δεδομένων) για τους εξωτερικούς χρήστες γίνεται μέσω των υπολογιστών που βρίσκονται στον χώρο της Βιβλιοθήκης και σύμφωνα με τους όρους χρήσης που καθορίζει ο εκάστοτε πάροχος.
Λόγω της φύλαξης μεγάλου όγκου της συλλογής στο Χαλάνδρι και καθώς τα εκεί βιβλιοστάσια δεν είναι επισκέψιμα από τους χρήστες, η Βιβλιοθήκη αναλαμβάνει τη μεταφορά από και προς τα βιβλιοστάσια στο Μηχανογραφικό Κέντρο Χαλανδρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει αιτήσεις για υλικό που φυλάσσεται σε αυτά, όπως εφημερίδες, ΦΕΚ και περιοδικές εκδόσεις παλαιότερων ετών. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για τη διαθεσιμότητα του υλικού ώστε στη συνέχεια να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη για να το χρησιμοποιήσει.
Το κοινό έχει πρόσβαση στη συλλογή των σπάνιων βιβλίων, αρκεί να συμπληρώσει τη σχετική αίτηση και να δηλώσει στη Βιβλιοθήκη το σκοπό της μελέτης του. Στη συνέχεια ενημερώνεται ώστε να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη όταν το υλικό είναι διαθέσιμο.
Αναπαραγωγή υλικού
Το κοινό έχει τη δυνατότητα φωτοτύπησης υλικού της Βιβλιοθήκης αν απευθυνθεί στο γραφείο φωτοτυπιών της Τράπεζας και καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη φωτοτύπηση, για το παλαιό και σπάνιο υλικό, αλλά και με βάση την κείμενη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (N. 2121/1993 και Οδηγία 29/2001 της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Παρέχεται επίσης η δυνατότητα σάρωσης στο κεντρικό αναγνωστήριο, για βιβλία παλαιά ή με κατεστραμμένη βιβλιοδεσία. Πηγή: el.wikipedia.org.
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments