Τα γλυπτά της Αθήνας: Μιχαήλ Νομικός - Michail Nomikos.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Μιχαήλ Νομικός - Michail Nomikos.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: προαύλιος χώρος 8ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, οδός Νικοπόλεως 31
Έτος Κατασκευής: 1968
Υλικό Κατασκευής: Μπρούντζος
Καλλιτέχνης: Λέανδρος Τσιμένης
Η προτομή αναπαριστά το Μιχαήλ Νομικό. Στην πρόσοψη της βάσης υπάρχει η επιγραφή: «ΤΩ ΜΙΧΑΗΛ ΝΟΜΙΚΩ ΔΩΡΗΤΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥΤΟΥ. ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝΤΕΣ.» Στη δεξιά πλευρά της βάσης της προτομής υπάρχει η επιγραφή: «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Η’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΜΗΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ» (ακολουθούν επτά ονόματα) και «ΕΣΤΗΣΕΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1968, ΕΠΙ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΟΥ Γ. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ».
Ο Λέανδρος Τσιμένης γεννήθηκε στο Αίγιο το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1990. Ήταν ζωγράφος, σκηνογράφος και γλύπτης. σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ κοντά στον Θωμά Θωμόπουλο και στην Beaux Arts κοντά στον Jean Boucher. Ασχολήθηκε εκτός των άλλων και με την ποίηση και δημοσίευσε ποιητικές συλλογές.
Ο Μιχαήλ Νομικός, με καταγωγή από την Αμοργό που έζησε και σταδιοδρόμησε στην Αίγυπτο ως δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Κάϊρον", λίγο πριν πεθάνει, κληροδότησε στον Δήμο Αθηναίων ολόκληρο το κτήμα του στα Πατήσια με τον όρο να «ιδρύση εν τω κτήματι τούτω οιαδήποτε σχολεία αρρένων και θηλέων, κατά το νεώτατον σύστημα, εις τα οποία να τεθεί το όνομα Μιχαήλ Κ. Νομικός».Το 1926 μέσα στο κτήμα Νομικού θεμελιώθηκε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1931. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γεώργιος Πάντζαρης, ένας από τους πρώτους αποφοίτους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο νέο σχολικό κτίριο μεταφέρθηκε το Η΄ Γυμνάσιο Αθηνών, που μέχρι τότε στεγαζόταν σε κτίριο στην οδό Επτανήσου στην Κυψέλη. Οι πρώτοι μαθητές του 8ου Γυμνασίου ήταν ενθουσιασμένοι γιατί το κτίριο ήταν καινούργιο, μοντέρνο, με μεγάλες και ηλιόλουστες αίθουσες. Επίσης, διέθετε εργαστήρια φυσικής, χημείας, ξυλουργικής, χειροτεχνίας, θέατρο με σκηνή, αυλαία και παρασκήνια, υπόστεγο γυμναστήριο, σχολικά λουτρά, μαγειρείο, αποθήκες τροφίμων και πολύ μεγάλο προαύλιο. Στο προαύλιο του σχολείου το 1934, ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Μητσάκης σχεδίασε ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ, σύμφωνα με την επιθυμία του ευεργέτη Μιχαήλ Νομικού, το οποίο αγιογραφήθηκε από τον ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, φίλο του Μητσάκη. Κατά το πρώτο σχολικό έτος (1930-31) στο σχολείο φοίτησαν αγόρια και κορίτσια (συνολικά φοιτούσαν 703 μαθητές εκ των οποίων 381 ήταν κορίτσια). Τα επόμενα σχολικά έτη (1932-34) δημιουργήθηκαν χωριστά τμήματα αγοριών και κοριτσιών. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments