Ο Φωτεινός και η Φωτεινή είναι διαφορετικοί αστυνομικοί

https://www.tayromaxos.gr/2018/02/blog-post_19.html

To ραντεβού μου με τον Φωτεινό και την Φωτεινή ήταν για τις πέντε το απόγευμα στην Ομόνοια. Γνώριστηκα και με τους δύο μέσω Facebook και ήταν η πρώτη φορά που θα τους έβλεπα από κοντά. Από τη συζήτηση που ακολούθησε επρόκειτο να καταλάβω πως, εκτός από το όνομα, οι δυο τους έχουν πολλά κοινά. Είναι νέοι αστυνομικοί που με τις δράσεις τους σπάνε το στερεότυπο του συντηρητικού αστυνομικού.

Ο Φωτεινός Παγιαύλας
«Το πρωί συναντάμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το απόγευμα τον τοξικομανή»
Τον περασμένο Οκτώβρη, ο Φωτεινός Παγιαύλας, 34χρονος τροχονόμος και εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών στην Π.Ο.Α.Σ.Υ. έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στην παρακάτω ανάρτησή του στο Facebook:Ήταν η πρώτη μέρα που δεκάδες παιδιά πρόσφυγες μπήκαν στα ελληνικά σχολεία. Το post έγινε viral. Κάποιοι συνάδελφοι και συμπολίτες του τον αποθέωσαν, την ώρα που ακροδεξιοί κύκλοι τον καταράστηκαν. Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί εξεπλάγησαν που μία τέτοια ανάρτηση προήλθε από έναν αστυνομικό. «Πολύς κόσμος έχει μείνει στην εικόνα που ανέβασα στο Facebook και στο γεγονός ότι "έγινα διάσημος". Έρχονται ακόμα και μου λένε "σε είδα στην τηλεόραση". Αυτό, όμως, δεν έχει μεγάλη αξία. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα διεξάγεται μία μάχη μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών ιδεών μέσα στην κοινωνία, στην οποία όλοι λογικά σκεπτόμενοι πολίτες πρέπει να πάρουμε θέση», λέει.
Αν και οι εποχές του σκληρού δεξιού κράτους και των νησιών εξορίας έχουν παρέλθει, η ιδέα ότι ο αστυνομικός προστατεύει τα συμφέροντα του κράτους σε βάρος των πολιτών παραμένει ισχυρή στις συνειδήσεις μερίδας πολιτών. «Κανένα στερεότυπο δεν εντελώς αβάσιμο», λέει ο Φωτεινός, «όμως η εικόνα του μπαμπούλα αστυνομικού δεν ανταποκρίνεται πια στην πραγματικότητα. Για παραπάνω από δύο δεκαετίες η εισαγωγή στις σχολές της Αστυνομίας γίνεται μέσω των πανελλαδικών. Σήμερα οι περισσότεροι από τους 50 χιλιάδες αστυνομικούς έχουν μπει στο σώμα με εξετάσεις. Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής έχει αλλάξει αναπόφευκτα και την σύνθεση της αστυνομίας, όπου βρίσκεις ανθρώπους από κάθε είδους οικογένεια και κοινωνική τάξη».
Ένας αστυνομικός υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων

Κάπως έτσι ο Φωτεινός αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στα ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων, «πολλά από τα οποία είναι πρωτοφανή τόσο για την ελληνική αστυνομία, όσο και για την ελληνική κοινωνία». Το 2010 αποτέλεσε έναν από τους πρώτους συμμετέχοντες στη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», μία πρωτοβουλία όπου «οι άνθρωποι παίζουν το ρόλο του βιβλίου». Εσύ επιλέγεις το «βιβλίο» που θες να διαβάσεις -ας πούμε για παράδειγμα το βιβλίο «γυναίκα με νανισμό»- και τότε το πρόσωπο με αυτή την ιδιότητα περιγράφει τη ζωή του, τις προκλήσεις της καθημερινότητας και το πώς χρειάζεται να αλλάξουμε την κοινωνία για να γίνει φιλικότερη στις διάφορες κατηγορίες πολιτών. «Μέσα από αυτήν τη δράση προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τα δικαιώματα διαφόρων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες η πολιτεία έχει αμελήσει», λέει.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικής του δράσης έπαιξε η συνδικαλιστική του ιδιότητα. «Με βοήθησε αφενός στο να καταλάβω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αστυνομικός, αφετέρου στο να αποκτήσω μία πιο ευαισθητοποιημένη άποψη για τα κοινωνικά ζητήματα».
Στην υπηρεσία αστυνομικός, στη ζωή συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
Στην Ιταλία οι Καραμπινιέροι έχουν μούσια, στη Γερμανία φοράνε
σκουλαρίκια και στην Αμερική έχουν τατουάζ σε εμφανή σημεία. Εμείς δεν
μπορούμε να έχουμε τίποτα από αυτά.
Το καλοκαίρι του 2016 η Φωτεινή εξέδωσε ένα νέο βιβλίο, στο πλαίσιο του οποίου ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στηρίζονται επισιτιστικά. Πολλά παιδιά μάλιστα μπορούν να συμμετάσχουν στην προετοιμασία των φαγητών που θα προσφερθούν, διαμορφώνοντας μία κουζίνα αγάπης. Τον προσεχή Δεκέμβρη θα εκδοθεί ένα ακόμη βιβλίο, όπου ασυνόδευτοι πρόσφυγες θα διηγούνται τις ιστορίες τους από την πατρίδα τους έως την άφιξή τους στην Ευρώπη. «Η αστυνομία σού μαθαίνει να βλέπεις κάποιον ως θύτη ή θύμα και κατά τη διάρκεια των καθηκόντων σου δεν μπορείς να βγεις από τα επαγγελματικά σου πλαίσια. Όμως η επαφή σου με τους ανθρώπους σού μαθαίνει να βλέπεις κάθε άνθρωπο πέρα από αυτή τη διττή διάκριση. Γι' αυτό και δεν ξεχωρίσω τις δύο ιδιότητές μου. Τόσο ως αστυνομικός, όσο και ως συγγραφέας, προσπαθώ να προσφέρω στους ανθρώπους αγάπη και ό,τι καλύτερο έχω μέσα μου. Πώς μπορώ να αποκόψω την αγάπη μου για τα παιδιά από την εμπειρία του να κάνεις baby-sitting σε μωρό που εξαιτίας κάποιας συγκυρίας βρέθηκε στα χέρια μου εν ώρα υπηρεσίας σε αστυνομικό τμήμα;», λέει η ίδια.
«Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας, μπορεί να είναι και το καλύτερο παιδί»

Αρκετοί εκπλήσσονται όταν η Φωτεινή αποκαλύπτει το επάγγελμά της. «Πολλοί με ρωτάνε "πώς γίνεται μία αστυνομικός να κάνει αυτά τα πράγματα;". Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: "γιατί να μη γίνεται;". Πιστεύω ότι μέσα από τέτοιου είδους δράσεις πολλοί συμπολίτες μας θα σταματήσουν να βλέπουν την αστυνομία μέσω ενός αρνητικού στερεότυπου. Από τον καφέ, τη συζήτηση, τις φιλικές και ερωτικές σχέσεις που έχεις με έναν αστυνομικό, μπορείς να καταλάβεις ότι η αστυνομία έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει με την κοινωνία».
Όλα αυτά ακούγονται ωραία. Πολλά, όμως, από τα κακώς κείμενα της αστυνομίας παραμένουν, με κυριότερο την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής από αστυνομικούς. «Πέρα του ότι είναι αμφίβολο το κατά πόσο ισχύει αυτό, δεν μπορείς να ποινικοποιείς κάποιον με βάση την ψήφο του, εφόσον κάνει τη δουλειά του καλά και δείχνει σεβασμό απέναντι στους πολίτες», λέει ο Φωτεινός. «Η ψήφος είναι είναι μία προσωπική επιλογή. Ο αστυνομικός δεν πρέπει να τη συνδέει με τα καθήκοντά του, ούτε και οι πολίτες πρέπει να συνδέουν την επαγγελματική του ακεραιότητα με το τι αποφάσισε να ψηφίσει στη μία ή την άλλη εκλογική διαδικασία», λέει με τη σειρά της η Φωτεινή.
Η πραγματικότητα όπως είναι, μέσα από το Newsletter του VICE Greece
δημοκρατιών, καθώς αυτό θα μας φέρει πιο κοντά και στον κόσμο. Από την άλλη, πρέπει και οι πολίτες να εκπαιδευτούν απέναντι στην αστυνομία. Δεν γίνεται να μιλάει κάποιος για αστυνομική αυθαιρεσία όταν του κάνεις έλεγχο στοιχείων και να σου λέει στη μέση του δρόμου "δεν στα δίνω, θέλω να μιλήσω με το δικηγόρο μου". Αυτό είναι ασύλληπτο για το εξωτερικό», αναφέρει ο Φωτεινός που προς το τέλος της συζήτησής μας μου λέει: «Τα στερεότυπα, όχι μόνο απέναντι στους αστυνομικούς, αλλά συνολικά προς κάθε άνθρωπο, είναι άχρηστα και επιζήμια. Το ότι κάποιος είναι αστυνομικός δεν τον κάνει ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο άνθρωπο. Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας, μπορεί να είναι και το καλύτερο παιδί».
πηγή: vice
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments