Oι παλαιότερες ψαροταβέρνες της Αθήνας: Μαργαρώ: Γαρίδες, μπαρμπούνια, χωριάτικη και τίποτε άλλο.

Oι παλαιότερες ψαροταβέρνες της Αθήνας: Μαργαρώ: Γαρίδες, μπαρμπούνια, χωριάτικη και τίποτε άλλο.
Του Πάνου Αυγουστή*
Το μαγαζί το συνέχισε ο γιος της Λάζαρος με τη γυναίκα του, τη Χαρίκλεια, και από το ’78 το γύρισαν σε τηγανιτζίδικο με πολύ σφιχτό μενού: γαρίδες, μπαρμπουνάκια (ή κουτσομουράκια) και χωριάτικη. Αυτά και τίποτε άλλο.Η ανάπτυξη του λιμανιού και τα ναυτιλιακά γραφεία της περιοχής έφεραν νέα πελατεία. Δεν δούλευαν πια μόνο με τους εργάτες και τους μεροκαματιάρηδες, αλλά και με τους πλοιοκτήτες, τους πρώην καπεταναίους και μηχανικούς. Η αλλαγή έπιασε, μα η Μαργαρώ παρέμεινε ένα λαϊκό μαγαζί. Τα εγγόνια της Σπύρος, Κώστας, Μαργαρίτα και Γιάννης συνεχίζουν ακάθεκτα και το ταβερνάκι είναι πάντα υπόθεση οικογενειακή. Στη χάση και στη φέξη φέρνουν και φρέσκο καραβιδάκι, λυθρίνια και φαγκριά. «Οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, βόρειου Ατλαντικού», μου λέει ειλικρινώς ο Γιάννης, «τα ψαράκια είναι φρέσκα, ελληνικά, από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου. Για να βρούμε καλή ντομάτα όλες τις εποχές, τις πληρώνουμε κάτι παραπάνω και παίρνουμε από όπου έχει καλές, η φέτα για τη χωριάτικη είναι Άργους και το ελαιόλαδο Αργολίδας». Φέρνουν ασκούς με λευκό κρασί Σαββατιανό από το Μαρκόπουλο από το οινοποιείο Απίκου, και για επιδόρπιο έχει πορτοκαλόπιτα. Ν.Μ.
Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226. Καθημερινά 12.00-00.00, Κυριακή 12.00-17.30. Πηγή: gastronomos.gr
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments