Oι παλαιότερες ψαροταβέρνες της Αθήνας: Μαργαρώ: Γαρίδες, μπαρμπούνια, χωριάτικη και τίποτε άλλο.

 Oι παλαιότερες ψαροταβέρνες της Αθήνας: Μαργαρώ: Γαρίδες, μπαρμπούνια, χωριάτικη και τίποτε άλλο.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το μαγαζί της η Μυκονιάτισσα Μαργαρώ Χανιώτη το άνοιξε το ’37, σε ένα υπόγειο κοντά στο Τζάνειο. Λίγα χρόνια αργότερα, το ’44, μετακόμισε το κρασοπουλειό της σε μια πάλαι ποτέ μπακαλοταβέρνα δίπλα στην πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Το ισόγειο το έκανε μαγαζί, τον επάνω όροφο σπίτι. Ο εγγονός της, ο Κώστας Χανιώτης, μου διηγείται ότι εκείνα τα χρόνια η περιοχή ήταν γεμάτη χασισοποτεία, έπεφταν μαχαιρώματα, ένα άβατο, γεμάτο παραπήγματα, φτώχεια και ανέχεια. Η γιαγιά όμως δούλευε με τη γειτονιά. Έφτιαχνε ρετσίνα βαρελίσια, έβγαζε λίγο τυράκι, καμιά ελίτσα, κι όταν πια συστάθηκε ο ΌΛΠ, έκανε και μαγειρευτά φαγητά, τηγάνιζε καμιά μαρίδα και κάνα γαυράκι που ζητούσαν οι εργαζόμενοι.

Το μαγαζί το συνέχισε ο γιος της Λάζαρος με τη γυναίκα του, τη Χαρίκλεια, και από το ’78 το γύρισαν σε τηγανιτζίδικο με πολύ σφιχτό μενού: γαρίδες, μπαρμπουνάκια (ή κουτσομουράκια) και χωριάτικη. Αυτά και τίποτε άλλο.Η ανάπτυξη του λιμανιού και τα ναυτιλιακά γραφεία της περιοχής έφεραν νέα πελατεία. Δεν δούλευαν πια μόνο με τους εργάτες και τους μεροκαματιάρηδες, αλλά και με τους πλοιοκτήτες, τους πρώην καπεταναίους και μηχανικούς. Η αλλαγή έπιασε, μα η Μαργαρώ παρέμεινε ένα λαϊκό μαγαζί. Τα εγγόνια της Σπύρος, Κώστας, Μαργαρίτα και Γιάννης συνεχίζουν ακάθεκτα και το ταβερνάκι είναι πάντα υπόθεση οικογενειακή. Στη χάση και στη φέξη φέρνουν και φρέσκο καραβιδάκι, λυθρίνια και φαγκριά. «Οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, βόρειου Ατλαντικού», μου λέει ειλικρινώς ο Γιάννης, «τα ψαράκια είναι φρέσκα, ελληνικά, από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου. Για να βρούμε καλή ντομάτα όλες τις εποχές, τις πληρώνουμε κάτι παραπάνω και παίρνουμε από όπου έχει καλές, η φέτα για τη χωριάτικη είναι Άργους και το ελαιόλαδο Αργολίδας». Φέρνουν ασκούς με λευκό κρασί Σαββατιανό από το Μαρκόπουλο από το οινοποιείο Απίκου, και για επιδόρπιο έχει πορτοκαλόπιτα. Ν.Μ.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226. Καθημερινά 12.00-00.00, Κυριακή 12.00-17.30. Πηγή: gastronomos.gr


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.eu


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3613733018719763159

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item