
Τα γλυπτά της Αθήνας: Γερμανός Καλλιγάς - German Kalligas.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Περίβολος Αγίας Φιλοθέης, Αγ. Φιλοθέης 19-21, Πλάκα
Έτος κατασκευής: Αχρονολόγητο
Υλικό κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Δημήτρης Φιλιππότης
Η προτομή εδράζεται σε ορθογωνική βάση πάνω σε μία υψηλή βάση – στήλη, προσδίδοντας την μνημειακότητα στην σύνθεση. Ο Αρχιεπίσκοπος Κεφαλληνίας και Μητροπολίτης Αθηνών, Γερμανός, απεικονίζεται μεγαλόπρεπα, με προτεταμένο το στήθος προς τα εμπρός, φορώντας τους επιστήθιους σταυρούς και τα εγκόλπιά του. Στην πρόσοψη της βάσης υπάρχει η ακόλουθη εγχάρακτη επιγραφή: «Ο ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝ 1889-1896». Δεξιά υπάρχει το όνομα του γλύπτη: «Δ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ».
Ο Δημήτριος Φιλιππότης (Πύργος Τήνου, 1839 – Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 1919) ήταν γλύπτης της νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε στον Πύργο Τήνου και ήταν γιος του Ζαχαρία Φιλιππότη, γνωστού μαρμαρογλύπτη και εμπειρικού αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε κατασκευάσει και αρκετούς ναούς μεταξύ των οποίων την Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, στην ανέγερση της οποίας συμμετείχε όταν έφτασε στα δεκατρία του και ο Δημήτριος). Ο Φιλιππότης πήρε τα πρώτα πρακτικά μαθήματα γλυπτικής κοντά στον πατέρα του, αλλά πραγματοποίησε κανονικές σπουδές γλυπτικής στην Ρώμη. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε κυρίως στην Αθήνα συμβάλλοντας σημαντικά στην προαγωγή της τέχνης του στην Ελλάδα. Ως καλλιτέχνης ήταν παραγωγικός. Ήταν δε ο πρώτος που εισήγαγε μία πιο ανάλαφρη θεματογραφία στη γλυπτική, που μέχρι τότε ήταν προσκολλημένη στον κλασικισμό. Έτσι δημιούργησε έργα που απεικονίζουν θέματα της καθημερινής ζωής απλών ανθρώπων. Πολλά γλυπτά του κοσμούν δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας. Έργα του επίσης βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών (ταφικό μνημείο οικογένειας Κούππα, Αβέρωφ), στο Νεκροταφείο Πειραιώς, στην γενέτειρά του την Τήνο (Μουσείο Νεοελληνικής Γλυπτικής), καθώς και σε πλατείες, ναούς και νεκροταφεία άλλων πόλεων.
Ο Γερμανός Καλλιγάς γεννήθηκε το 1844 στην Κεφαλονιά. Για λόγους υγείας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ναυτικό επάγγελμα που είχε ακολουθήσει αρχικά και να αποσυρθεί στην μονή της Πάτμου, όπου έγινε μοναχός. Στην συνέχεια σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και υπηρέτησε διαδοχικά στο Πατριαρχείο. Το 1884 έγινε αρχιεπίσκοπος Κεφαλληνίας και το 1889 μητροπολίτης Αθηνών. Το όνομά του συνδέθηκε με την κίνηση για την μόρφωση του κλήρου, την ίδρυση διαφόρων θρησκευτικών συλλόγων και την ανέγερση του μητροπολιτικού μεγάρου της οδού Φιλοθέης, όπου στήθηκε αργότερα η προτομή του. Πέθανε το 1896 στην Αθήνα. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments