Τα γλυπτά της Αθήνας: Ιωάννης Κονδυλάκης - John Kondilakis

Τα γλυπτά της Αθήνας: Ιωάννης Κονδυλάκης - John Kondilakis
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας (περίβολος)
Έτος Κατασκευής: 2002
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Ζάχος Μπεκιάρης
Η προτομή αποτελεί δωρεά του συλλόγου Βιαννιτών «ο Διαβάτης», όπως αναγράφεται και στο μαρμάρινο βάθρο. Τοποθετήθηκε το 2003. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφεται «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ 1861 – 1920 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΗΘΟΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΗΕΑ». Στη δεξιά πλευρά του βάθρου αναγράφεται «ΔΩΡΕΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΙΑΝΝΙΤΩΝ «Ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ»». Στη δεξιά πλευρά της προτομής βρίσκεται η υπογραφή του γλύπτη «Ζάχος Μπεκιάρης Γλύπτης 2003».
Η ορειχάλκινη προτομή του Ιωάννη Κονδυλάκη, φιλοτεχνήθηκε το 2002, από το γλύπτη Ζάχο Μπεκιάρη, απόφοιτο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, βραβευμένο για τα έργα του.
Ο Ιωάννης Κονδυλάκης (1861−25 Ιουλίου 1920) ήταν Έλληνας Λογοτέχνης, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος και χρονογράφος.Γεννήθηκε στη Βιάννο της Κρήτης το 1861. Το 1877 άφησε τα γυμνασιακά θρανία για να πάρει μέρος στις επαναστατικές κινήσεις που γίνονταν στη Μεγαλόνησο. Την περίοδο 1879 - 1881 δούλεψε στα Χανιά και στη Σητεία ως δικαστικός υπάλληλος. Το 1884 σε ηλικία 23 χρόνων, αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή, ενώ οι σπουδές του στην φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου των Αθηνών δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Από το 1885 υπηρέτησε ως δάσκαλος στην Κρήτη (Μώδι Χανίων), θέση την οποία γρήγορα εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Συνεργαζόταν με την εφημερίδα «Άμυνα» των Χανίων, ενώ το 1889 για σύντομο χρονικό διάστημα εξέδιδε και δική του εφημερίδα, τη «Νέα Εβδομάδα». Αλλά η αρθρογραφία του ενόχλησε τις τουρκικές αρχές που τον εκτόπισαν. Εγκαταστάθηκε τότε (1889) οριστικά στην Αθήνα, όπου και πάλι ασχολήθηκε με τηδημοσιογραφίακαι συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Άστυ, Σκριπ και Εστία. Για είκοσι χρόνια έγραφε το καθημερινό χρονογράφημα της εφημερίδας Εμπρός. Ως λογοτέχνης παρουσιάζεται αρχικά με ηθογραφικά διηγήματα, για να φτάσει σε ένα αξιόλογο μυθιστόρημα, τον Πατούχα, όπου σύμφωνα με δική του μαρτυρία, τον έγραψε στα διαλείμματα των συνεδριάσεων της Βουλής για την «Εφημερίδα» του Κορομηλά. Ήταν ένας εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Εκτός των άλλων, έμεινε στην ιστορία και ως ο «Πατέρας του χρονογραφήματος». Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments