Τα γλυπτά της Αθήνας: Άγγελος Τερζάκης - Aggelos Terzakis.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Άγγελος Τερζάκης - Aggelos Terzakis.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας (περίβολος)
Έτος Κατασκευής: 2000
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Θεόδωρος Παπαγιάννης
Εδράζεται σε βάθρο από ορθομαρμάρωση στην πρόσοψη της οποίας αναγράφεται «ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2000». Στην αριστερή πλευρά της βάσης χαμηλά αναγράφεται:«ΣΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Κ. & Ε. ΟΥΡΑΝΗ» Την προτομή υπογράφει ο γλύπτης «Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ».
Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά, και συνέχισε τις σπουδές του στην Μεσόγειο. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι παρακολουθώντας μαθήματα που αφορούσαν νεότερα υλικά γλυπτικής. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και σήμερα είναι Διευθυντής του Α’ Εργαστηρίου Γλυπτικής. Έχει δημιουργήσει πολλά δημόσια γλυπτά και προτομές, ενώ φιλοτέχνησε μετάλλια και νομίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Θεόδωρου Παπαγιάννη ευνοήθηκε από το κλίμα του Μεταμοντερνισμού. Ενθαρρυμένος επέστρεψε σε τοπικές παραδόσεις και, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, απελευθερώθηκε από την αυστηρή συμμόρφωση στα διεθνή ρεύματα. Το έργο του αποπνέει γνησιότητα και αισιοδοξία, κυρίως όμως μια βαθιά ανθρωπιά.
O Άγγελος Τερζάκης (16 Φεβρουαρίου 1907 - 3 Αυγούστου1979) ήταν Έλληνας λογοτέχνης της γενιάς του ’30και δοκιμιογράφος. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Αυτός και οΘεοτοκάς είναι οι κύριοι εκφραστές του θεωρητικού προβληματισμού και των αναζητήσεων της ανανεωτικής γενιάς του ‘30.Γεννήθηκε στο Ναύπλιο και έζησε εκεί μέχρι το 1915, όταν και πήγε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα γράμματα εμφανίστηκε το1925με τη συλλογή διηγημάτων «Ο ξεχασμένος» και έκτοτε ασχολήθηκε συστηματικά με την πεζογραφία και το θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1936 με το έργο του "Αυτοκράτωρ Μιχαήλ" που ανέβασε τον ίδιο χρόνο το Εθνικό Θέατρο. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) και κατέγραψε τις εμπειρίες του σε κάποια από τα διηγήματά του και κυρίως στο βιβλίο του "Απρίλης". Το 1964 συνέγραψε για λογαριασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού το χρονικό του πολέμου, το οποίο εκδόθηκε με τον τίτλο "Ελληνική Εποποιία 1940-41". Το 1969 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και το 1974 έγινε Ακαδημαϊκός. Επίσης τιμήθηκε δύο φορές με το πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1938 και 1939), με το κρατικό βραβείο θεάτρου (1957) και πρώτο κρατικό βραβείο της ομάδας των δώδεκα καλύτερων ποιητών και πεζογράφων (1963). Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1979 στην Αθήνα. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments