Τα γλυπτά της Αθήνας: Διονύσιος Κόκκινος - Dionisios Kokkinos.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Διονύσιος Κόκκινος - Dionisios Kokkinos.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Όπισθεν κτιρίου Εθνικής Βιβλιοθήκης (προαύλιος χώρος), οδός Ακαδημίας
Έτος Κατασκευής: 1967-1974
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Βάσος Γερμενής
Στην πρόσοψη της βάσης, η εγχάρακτη επιγραφή «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ 1884 – 1967». Στην αριστερή πλευρά τα λόγια «Εστήθη επί Δημαρχίας του φιλότεχνου και αναμορφωτού των Αθηνών ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ν. ΡΙΤΣΟΥ Δημάρχου Αθηναίων». Στη δεξιά πλευρά της προτομής «Β. ΓΕΡΜΕΝΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ». Η προτομή κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Δημητρίου Ν. Ρίτσου. Από αυτό το στοιχεία και μόνο μπορούμε να συμπεράνουμε ότι φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 1967 – 1974.
Πρόκειται για έργο του ζωγράφου και γλύπτη Βάσου Γερμενή (1896 – 1966) τιμημένο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α'. Το 1950 φιλοτέχνησε το «Ηρώο των πεσόντων του Βασιλικού Ναυτικού» στο Σκαραμαγκά. Επίσης, λάξευσε με ρεαλιστικό τρόπο πλήθος προτομών, όπως του Διονυσίου Σολωμού, του Λορέντζου Μαβίλη, του Ανδρέα Λασκαράτου κ. ά.Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βάσος Γερμένης υπήρξε επίσημος ζωγράφος του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ , (του οποίου διακόσμησε το μαυσωλείο) και αγιογράφος του Ναού της Αγίας Τριάδας στην Αντίς Αμπέμπα.
Ο Διονύσιος Κόκκινος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να ασχοληθεί με την ιστορία και τη λογοτεχνία. Εξέδωσε την εφημερίδα «Μέλλον» στα 1908 με 1909 που εξέφραζε τις ιδέες της ομάδας των Κοινωνιολόγων του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Εργάσθηκε στις εφημερίδες Ακρόπολη, Καθημερινή, Πατρίδα, Πρωτεύουσα, Ελληνικόν Μέλλον, Ελληνική, Πρωΐα και Έθνος, ως φιλολογικός συνεργάτης, χρονογράφος, ανταποκριτής. Έγραψε δεκάδες δημοσιεύματα με τα ψευδώνυμα «Μακκαβαίος», «Άριελ», «Βουλεβαρδιέρος», «Παλαιός». Υπήρξε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Από τον Οκτώβριο του 1935 έως το Φεβρουάριο του 1954, διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, (αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετήθηκε η προτομή του στον συγκεκριμένο χώρο), ενώ εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1955. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments