Τα γλυπτά της Αθήνας: Γιώργος Κ. Κατσίμπαλης - George K. Katsibalis.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Γιώργος Κ. Κατσίμπαλης - George K. Katsibalis.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων επί της οδού Ακαδημίας (περίβολος)
Έτος Κατασκευής: 2006
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Ο Γεώργιος Κατσίμπαλης, αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφονται τα εξής λόγια «ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗΣ 1899 – 1978. Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Κ. ΠΑΛΑΜΑ ΜΑΙΚΗΝΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ». Στην αριστερή πλευρά της προτομής η ταυτότητα του γλύπτη «ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΠΟΙΕΙ». Στην αριστερή πλευρά της βάσης τα λόγια «ΔΑΠΑΝΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ Γ.Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ». Στη δεξιά πλευρά «ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ». Και πιο κάτω «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 2006».
Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (1939 - ) και ανεγέρθη επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, το έτος 2006. Τα αποκαλυπτήρια όμως έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου 2007 από το Δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, γεννήθηκε στις Σέρρες το 1939. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική κοντά στον Μόραλη και γλυπτική κοντά στον Απάρτη. Δίδαξε ανατομικό σχέδιο και πλαστική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Γιώργος Κατσίμπαλης (1899 – 1978), γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του λογίου Κωνσταντίνου Κατσίμπαλη. Μεγάλωσε σε πλούσιο σε πνευματικά ερεθίσματα περιβάλλον και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την προσωπικότητα του Κωστή Παλαμά, που συνδεόταν με στενή φιλία με την οικογένειά του. Παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παρισιού χωρίς να αποφοιτήσει. Επέστρεψε στην Αθήνα και ήρθε σε επαφή με τους λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους. Δημοσίευσε μεταφράσεις και μελέτες για σημαντικούς ευρωπαίους συγγραφείς, άγνωστους τότε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και πρόβαλε τη λογοτεχνική παραγωγή της λεγόμενης Γενιάς του ’30 μέσα από τις σελίδες των περιοδικών Τα Νέα Γράμματα (1935-1944) και Αγγλοελληνική Επιθεώρηση (1945-1952), που διηύθυνε. Ασχολήθηκε όπως και ο πατέρας του με τη μελέτη του έργου του Κωστή Παλαμά και εξέδωσε επίσης μια ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης και, κυρίως, βιβλιογραφικές μελέτες για πολλούς λογοτέχνες. Πέθανε στην Αθήνα. Η προσφώνηση του Κατσίμπαλη «Κολοσσός του Μαρουσιού», οφείλεται στο βιβλίου του συγγραφέα Χένρι Μίλλερ, ο οποίος κατά το διάστημα παραμονής του στην Ελλάδα εμπνεύστηκε από τον Κατσίμπαλη να γράψει το ομότιτλο βιβλίο, που εκδόθηκε το 1941 περιγράφοντας το σύντομο διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα φροντίζοντας παράλληλα να προβάλλει τις σκέψεις του για την ευρύτερη σημασία της Ελλάδας. Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από το έργο του Χένρι Μίλλερ: «Ο φίλος μου ο Κατσίμπαλης για τον οποίο έγραψα αυτό το βιβλίο, θέλοντας να δείξω την ευγνωμοσύνη μου σ' αυτόν και τους συμπατριώτες του, ελπίζω να με συγχωρέσει που υπερέβαλα συγκρίνοντας τις αναλογίες του με εκείνες του Κολοσσού. Όσοι ξέρουν το Μαρούσι θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες σ' αυτό. Ούτε στον Κατσίμπαλη υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες. Ούτε, στο κάτω - κάτω, υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες σε ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας.Αλλά υπάρχει κάτι το κολοσσιαίο σε οποιονδήποτε άνθρωπο όταν αυτός γίνεται αληθινά και ολοσχερώς ανθρώπινος. Ποτέ δεν γνώρισα πιο ανθρώπινο άτομο από τον Κατσίμπαλη. Περπατώντας μαζί του στους δρόμους του Μαρουσιού είχα την αίσθηση ότι περπατούσα στη γη μ' έναν εντελώς καινούργιο τρόπο. Η γη γινόταν πιο οικεία, πιο ζωντανή, πιο υποσχόμενη. Είναι αλήθεια πως εκείνος μιλούσε συχνά για το παρελθόν, όμως όχι σαν κάτι νεκρό και ξεχασμένο, αλλά μάλλον σαν κάτι που κρατάμε μέσα μας, κάτι που καρποφορεί στο παρόν και κάνει ελκυστικό το μέλλον.» Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments