Η αισθαντική πρωταγωνίστριά μας, Αλεξάνδρα Λαδικού !

https://www.tayromaxos.gr/2020/06/blog-post_21.html
Η αισθαντική πρωταγωνίστριά μας, Αλεξάνδρα Λαδικού !
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Με την προικοδοσία μας μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ανεακλάλητη αγάπη για το θέατρο, αλλά και μια πλατιά θεατρική παιδεία, που έχτισε βήμα-βήμα, πορεύτηκε στα μονοπάτια της τέχνης η σπουδαία μας ντίβα Αλεξάνδρα Λαδικού, μας κατέλειπε υψηλές δραματικές ερμηνείες και αναγορεύτηκε στις μεγάλες κυρίες του ελληνικού θεάτρου. Η βορειοελλάδίτισσα ηθοποιός είδε το φως της ζωής στις 26 Ιανουαρίου του 1933 στην Καβάλα. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές της σπουδές, συμμετείχε στα καλλιστεία κερδίζοντας τον επίζηλο τίτλο της Β΄ Μις Ελλάς, αλλά και της Αναπληρωματικής Μις Κόσμος, το ίδιο έτος στο Λονδίνο, έπαθλα που της άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες για τον χώρο του θεάματος. Αγαπώντας όμως το θέατρο γράφτηκε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και από εκεί σφυρηλάτησε μια δυνατή δραματική παιδεία, που αποτέλεσε το διαβατήριο στο φάσμα της τέχνης.
Με την αποφοίτησή της από το Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, έκανε πρόβα τζενεράλε στο παλκοσένικο, με την παράσταση «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη, στο ομώνυμο θέατρο του Καρόλου Κούν. Στην συνέχεια ανέπτυξε συνεργασία με το «Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, τα σχήματα των Πέτρου
Φυσσούν, Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου, αλλά και με τους σκηνοθέτες Πέλο Κατσέλη, Ντίνο Δημόπουλο, Μήτσο Λυγίζο κ.α. Πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες παραστάσεις του εγχώριου και του διεθνούς δραματολογίου και έδωσε μοναδικές λυρικές ερμηνείες, που της χάρισαν την καθολική καταξίωση του θεατρόφιλου κοινού. Ενδεικτικά μνημονεύουμε τις παραστάσεις : «Eλ Γκρέκο», «Στέλλα Bιολάντη», «Kόκκινα φανάρια», «Η μικρή μας πόλη», «Λεωφορείο ο πόθος», «Μαίρη-Μαίρη», «Ένας ιππότης για τη Bασούλα», «Βασιλιάς Ληρ», «Το σπίτι της Mπερνάρντα Άλμπα», «Ιούλιος Καίσαρ», «Οι ξεριζωμένοι», «Χάρτινα λουλούδια», «Βρικόλακες», «Γλάρος» κ.α. Αλλά επίσης καταλυτικό ήταν το πέρασμά της και στην μεγάλη μας οθόνη, στην οποία άφησε ανεξάλειπτο το σπουδαίο δραματικό της σήμα. Συμπρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική της παρουσία με όλους σχεδόν τους μεγάλους μας ηθοποιούς, όπως Μάνο,
Κατράκη, Νίκο Κούρκουλο, Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργο Φούντα, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Μαίρη Χρονοπούλου, Πέτρο Φυσσούν κ.α. και μας φανέρωσε σπουδαίες ερμηνείες. Από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες της, τα επικά «Κόκκινα Φανάρια» (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, όπου ερωτευμένη ως «Άννα» με τον Μάνο Κατράκη – «Καπετάν Νικόλα», κρατάει επτασφράγιστο το μυστικό ενός παιδιού, το οποίο μόνη της σπουδάζει, για να πνιγεί ο αγαπημένος της και να μας δώσει μοναδικές δραματικές νότες, «Το Ρεμάλι της Φωκίονος Νέγρη» σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιαννη (1965), που ως «Μαίρη» πανέμορφη ορφανή αρχοντοπούλα, ερωτεύεται παράφορα τον «Αλέκο» - Άλκης Γιαννακάς, ένα πρωτοπαλίκαρο του υποκόσμου, χαρτοπαίχτη και πρώην πυγμάχο, αναδύοντας με μοναδικό τρόπο, το άρωμα ενός φλογερού έρωτα και πολλές άλλες ακόμα ταινίες μας, που είχαν την σφραγίδα της μεγάλης μας ντίβας ! Για να έχει και στην μικρή μας οθόνη η πανέμορφη Αλεξάνδρα Λαδικού, πολύ σημαντικές παρουσίες, που της πρόσφεραν και από αυτή την έπαλξη, την καθολική αναγνώριση του κοινού. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις : 1973 «Στα δίχτυα του τρόμου», 1975 «Ο βασιλιάς και το άγαλμα», 1976 «Λέσχη μυστηρίου», 1983 «Αρχαία σκουριά», 1987 «Μάγισσες», 1990 «Η Αλτάνα της Πάργας», 1995 «Ανατομία ενός εγκλήματος» κ.α.
Την χρονική περίοδο 1996 – 2010, η Αλεξάνδρα Λαδικού, δίδασκε δραματική τέχνη, έχοντας αναλάβει και την διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Διομήδη Φωτιάδη, δίνοντας το στίγμα της και ως δασκάλα της θεατρικής τέχνης. Τα τελευταία χρόνια ανέβασε παραστάσεις με το δικό τη θεατρικό σχήμα, ενώ συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Για την πολυεπίπεδη προσφορά της στο φάσμα της τέχνης, η μεγάλη μας ηθοποιός βραβεύτηκε με το «Έπαθλο Κυβέλη» τον Μάρτιο του 1999, από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο. Τέλος να σημειώσουμε ένα σύντομο πέρασμα της μεγάλης μας ντίβας και τις επάλξεις της πολιτικής στις Ευρωεκλογές του 2014,ως υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΕΠΑΜ, του Δημήτρη Καζάκη.
Με την καλλιτεχνική της πολυμέρεια και το σπουδαίο της λυρικό κύτταρο, η Αλεξάνδρα Λαδικού, έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της ντίβας του θεάτρου και του κινηματογράφου μας. Για αυτό και την περιβάλλουμε όλοι, με την αγάπη και τον σεβασμό μας !
Θέατρο
(1950), "Τρωάδες" του Ευριπίδη
Η Aυλή των θαυμάτων
Θείος Bάνιας
H άνοδος και η πτώση του Aρτούρο Oύι
Το παιχνίδι των ρόλων του Πιραντέλο
Αντόνιο ή το μήνυμα
Το θέμα της ημέρας
Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές
Φώτο φίνις
Eλ Γκρέκο
Στέλλα Bιολάντη
Kόκκινα φανάρια
Εμείς, αυτοί και οι άλλοι
Η μικρή μας πόλη
Ερωτική αναρχία
O αντιπρόσωπος
Xαίρε Λουίζα
Καλλιπάτειρα
Λεωφορείο ο πόθος
H κόμισσα της φάμπρικας
Μαίρη-Μαίρη
Ένας ιππότης για τη Bασούλα
O φάκελος
Ατμόπλοιο Tζόαν Nτάνβερνς
Ένας πρίγκιπας για μένα
Σιρανό ντε Mπερζεράκ
Βασιλιάς Ληρ
Το σπίτι της Mπερνάρντα Άλμπα
Ιούλιος Καίσαρ
Οι ξεριζωμένοι
Στη γέφυρα του Λουλέ Mπουργκάζ
Zωρζ Nταντέν
Όλα στην κήπο
Χάρτινα λουλούδια
Βρικόλακες
Γλάρος
Ένας μήνας στην εξοχή
Το παιχνίδι των ρόλων
H σιωπή της Άλκηστης
Ελένη (τραγωδία)
Xάρολντ και Mωντ
H τρελή του Σαγιώ
Ο σοβαρός Ερνέστος
Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα
Φιλμογραφία
1962 Οι Υπερήφανοι, Ποτέ δεν σε Ξέχασα, Τα Χριστούγεννα του Αλήτη
1963 Τα κόκκινα Φανάρια
1964 Μονεμβασιά, Η Κύπρος στις Φλόγες
1965 Το Μπλόκο, Οι Νέοι θέλουν να ζήσουν, Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη
1966 Η Αχάριστη, Δάφνις και Χλόη, Εμείς οι Αμαρτωλοί, Δεν είμαι ατιμασμένη,
Ο Γυρισμός του Στρατιώτη
1967 Χώμα και Αίμα, Αν όλες οι Γυναίκες,
1968 Λάουρα, Παρένθεση
1970 Όμορφες Μέρες, Ο μεγάλος Ένοχος, Δεν υπάρχουν Λιποτάκτες
1975 Στα Δίκτυα του Τρόμου
1994 Ο Δραπέτης του Φεγγαριού
1998 Μια Αιωνιότητα και μια μέρα
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments