Επιχείρηση «άδειες πλατείες» της ΕΛΑΣ για πρόσφυγες και μετανάστες

https://www.tayromaxos.gr/2016/03/blog-post_97.html
Σε αυτό το πλαίσιο, επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο ήπιας αντιμετώπισης τέτοιων προσπαθειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με μία ιδιότυπη αστυνόμευση αποτροπής τους πριν καν εξελιχθούν σε πολυπληθείς κατασκηνώσεις προσφύγων και μεταναστών, που θα είναι δύσκολο να εκκενωθούν.
Ο σχεδιασμός και οι εντολές που έχουν δοθεί στους διοικητές αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, προβλέπει τον καθημερινό και τακτικό έλεγχο με περιπολίες σε όλους τους υπαίθριους χώρους στον τομέα ευθύνης τους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία συσσώρευσης και διαμονής προσφύγων. Στόχος η αποτροπή κατάληψής τους και η έγκαιρη απομάκρυνση των ατόμων πριν υπάρξει αριθμητική αύξηση σε πληθυσμό και σκηνές, με την μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας. Αντίστοιχες εντολές έχουν δοθεί σε αξιωματικούς στην περιφέρεια, και κυρίως σε εκείνους που αστυνομεύουν σημεία της διαδρομής του καραβανιού των προσφύγων προς τα σύνορα. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν, στην περίπτωση που οι πρόσφυγες αντιληφθούν ότι τα σύνορα είναι κλειστά να εγκατασταθούν πρόχειρα σε σημεία που εκείνοι θεωρήσουν κατάλληλα για την προσωρινή διαμονή τους σε αυτά, κάτι που ο αστυνομικός σχεδιασμός επιχειρεί να αποτρέψει. Όπου υπάρξει αποτροπή διαμονής ή απομάκρυνση προσφύγων από τέτοια υπαίθρια σημεία, θα υπάρχει και μία διακριτική εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων σε αυτά για όσο χρονικό διάστημα κριθεί πως δεν θα υπάρξει άλλη προσπάθεια ανακατάληψης.
Το «μοντέλο» προσέγγισης των προσφύγων που θα επιχειρήσουν τέτοιες καταλήψεις θα είναι όπως αυτό που εφαρμόστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Πλ. Βικτωρίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πλησίασαν με ιδιαίτερη διακριτικότητα και ανθρωπιά αυτές τις βασανισμένες οικογένειες και με τη βοήθεια μεταφραστών, τους εξήγησαν τους κινδύνους της διαμονής στον συγκεκριμένο χώρο από πλευράς υγιεινής, μολυσματικών ασθενειών, συνθηκών διαβίωσης και εκμετάλλευσης από κυκλώματα επιτήδειων απατεώνων και δουλεμπόρων. Πολύ σύντομα κατάλαβαν ότι οι καλύτερες συνθήκες για να μείνουν, υπό την παρούσα κατάσταση, ήταν στα κέντρα φιλοξενίας, και οι τελευταίοι 70 επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, τα ξημερώματα της Κυριακής, και μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό. Η Πλατεία Βικτωρίας καθαρίστηκε από συνεργεία του δήμου, ενώ παραμένουν εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτραπεί νέα εγκατάσταση προσφύγων.
Ένα μικρό «δείγμα» αυτού του αστυνομικού σχεδιασμού εξελίχθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Πεδίο του Άρεως όταν τέσσερις οικογένειες προσφύγων που είχαν φύγει από την Πλατεία Βικτωρίας έστησαν ισάριθμες σκηνές σε απόμερο σημείο του πάρκου. Γρήγορα έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς, οι οποίοι μαζί με μεταφραστές προσέγγισαν τους μετανάστες, τους εξήγησαν ότι δεν μπορούν να μείνουν εκεί και τους μετέφεραν στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού.
Αστυνομικές δυνάμεις στον σταθμό Λαρίσης
Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και στον σταθμό Λαρίσης, αποτρέποντας ευγενικά όσους πρόσφυγες επιχειρούσαν να μετακινηθούν με τρένα προς τη Θεσσαλονίκη και από εκεί στα σύνορα. Μετά από συνεννόηση η διοίκηση του ΟΣΕ δεν εκδίδει εισιτήρια προς πρόσφυγες που επιθυμούν να κατευθυνθούν προς τα σύνορα, με τους υπαλλήλους να τους εξηγούν το «άσκοπο» του ταξιδιού τους, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκεται στα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής κυμαίνεται σχεδόν καθημερινά μεταξύ 9.000-10.000 άτομα. Χθες στα τρία κέντρα του Ελληνικού βρίσκονταν 4.150 πρόσφυγες, στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά 2.200, 1.700 στο Σχιστό, 700 στον Ελαιώνα.thetoc.gr
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments